h

Nieuws uit 2022

23 december 2022

Delegatiebesluit kan vriendjespolitiek mogelijk maken

Foto: Marcel Lathouwers / SP

De omgevingswet die 26 wetten moet vervangen, is volgens de SP een gedrocht. De invoering van die wet wordt alwéér uitgesteld. In de tussentijd moeten provincies en gemeenten zich in allerlei vreemde bochten wringen. Het ingestelde provinciale ‘delegatiebesluit’ is zo’n vreemde bocht; het provinciebestuur mag daarbij zonder instemming van de Provinciale Staten een besluit nemen. In de laatste statenvergadering van het jaar stelt SP-statenlid Heidi Bouhlel het aan de kaak: “Het delegatiebesluit moet nodig onder de aandacht worden gebracht, want het werkt vriendjespolitiek in de hand”.

Lees verder
22 december 2022

Column: "Wat een jaar!"

Foto: Foto / Gemeente Enkhuizen

Vandaag verschijnt er weer een column vanuit de SP-statenfractie. Duo-commissielid Wim Hoogervorst schrijft: "Wat een jaar!"... Lees zijn column hier

Lees verder
21 december 2022

SP stuurt open brief aan CEO Ahold Delhaize

Foto: Gerard Stolk / Flickr

“Albert Heijn moet haar Oreo-koekjes uit de schappen halen”, zo stelt prominent SP-lid Anna de Groot. Aanleiding daarvoor zijn de berichten waaruit blijkt dat er door de cacaoproducent heel veel ammoniak wordt gekocht en verwerkt om zwart cacaopoeder te maken, ingrediënt van de zwarte Oreo-koekjes. Namens de Zaanse en Noord-Hollandse socialisten schreef ze een open brief aan de CEO van Albert Heijn. “De AH kent haar oorsprong in Zaandam. Het Albert Heijn concern is er zelfs geboren! Als ze haar Zaanse hart voor omwonenden en voor de Zaanse natuur laat kloppen, dan haalt ze de koekjes uit de schappen”, zo stelt De Groot.

Lees verder
16 december 2022

"Leg productielijn Olam stil en zoek verzwijgen tot op de bodem uit”

Foto: Anna de Groot / SP

Het door overheden verzwijgen van het massale gebruik van giftig ammoniak is de SP een doorn in het oog. “Hoe kan dit gebeuren? Voor de winst over een koekje?”, aldus Statenlid Anna de Groot. Het Statenlid en Olam-kenner stelde er direct vragen over aan het provinciebestuur: “Dit moet tot op de bodem worden uitgezocht. Het productieproces van het giftige Oreo-‘HFC Black’ kan wat de SP betreft direct worden gestopt”.

Lees verder
9 december 2022

Coalitiepartijen blijven vasthouden aan weigeren referendum over windturbines

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Stichting Windalarm wil een ‘windmolenreferendum’ instellen om o.a. de afstandsnorm van 600 meter tot woningen te behouden. Dat referendum lijkt er niet te komen, omdat de coalitiepartijen vasthouden aan de vermeende ‘spoedeisendheid’ van de energietransitie, geholpen door een Europese noodverordening dat plotseling voorafgaand aan het debat opdoemt. Statenlid Remine Alberts: “Het bezwaar van Windalarm tegen het afketsen van dit referendum is terecht. Een referendum is namelijk de noodrem waar inwoners aan kunnen trekken, na een politiek besluit.” De SP erkent het belang van het houden van referenda en erkent het belang van Stichting Windalarm en al die mensen die het ‘windmolenreferendum’ hebben ondertekend. De Europese noodverordening gooit echter roet in dit eten.

Lees verder
8 december 2022

Een humaan ganzenbeleid is mogelijk

Foto: Frans en all / Flickr

Statenlid Anna de Groot zorgt er mede voor dat er dit jaar geen ganzenkoppels worden afgeschoten in Het Twiske. “Koppelafschot is gruwelijk”, zo stelt De Groot. “Wellicht heeft mijn beeldende toespraak voldoende zoden aan de dijk gezet om afschot in Het Twiske voorgoed te voorkomen”. Het bestuur van het recreatieschap bezint zich nu op andere methoden om ganzenoverlast te beperken.

Lees verder

Pagina's

U bent hier