h

Luchtvaart

 

SP stelt vragen over geplande PFAS reinigings-installatie bij Schiphol

Schiphol hoopt een fabriek te bouwen waarin het gifgrond, zwaar verontreinigd met forever chemical PFAS, te reinigen op basis van een procedé dat zich nog in de experimentele fase bevindt.

Lees verder
22 november 2022

‘Klimaatvoorstellen nog steeds te lastig?’

Foto: Marcel Lathouwers / SP

In de Provinciale Staten van Noord-Holland deelde fractievoorzitter Remine Alberts haar kritiek op de huidige maatschappelijke en politieke situatie. Na haar betoog, tijdens deze Algemene Beschouwingen, deed ze maar liefst negen voorstellen om het leven van Noord-Hollanders beter te maken; voorstellen om de natuur te laten floreren, om het klimaat een handje te helpen en om de directe leefomgeving te verbeteren. Remine Alberts: “Voor veel fracties leek mijn kritiek¹ te lastig om aan te horen. Voorstellen over schone lucht, leefbaarheid en volkshuisvesting - die al onze inwoners aangaan – wuift de meerderheid gewoon weg. Waar blijf je dan met je klimaatambities en je mooie woorden over ‘duurzaam doorpakken’?”

Lees verder
29 juni 2020

Kabinetsplannen voor Schiphol desastreus voor Noord-Holland

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Wanneer de plannen van het kabinet voor Schiphol ongewijzigd doorgaan, zal de volksgezondheid, leefbaarheid en de woningbouw zeer ernstig bedreigd worden. Een aantal partijen in Provinciale Staten wil dat er een zienswijze op de ontwerp-Luchtvaartnota wordt ingediend. Statenlid Remine Alberts: “Er moet veel meer op de volksgezondheid worden ingezet. Het gevolg daarvan zal zijn dat het aantal vluchten flink zal moeten verminderen. Schiphol en het kabinet denken nog steeds alleen maar aan groei.”

Lees verder

Noordhollands Dagblad: Nieuw onderzoek naar standplaats traumahelikopter

In antwoord op vragen van de SP laat gedeputeerde Adnan Tekin weten dat het VUmc en de provincie nu gezamenlijk een ’verdiepend onderzoek’ doen naar de voor- en nadelen van de verschillende locaties. Volgens de SP melden omwonenden van het VU dat de piloten zich regelmatig niet aan de afgesproken vliegroutes houden en dat er alternatieve routes worden gevlogen die voor meer overlast zorgen in de buurt. Gedeputeerde Staten stellen hierop in hun beantwoording dat de provincie alleen verantwoordelijk is voor de zogenoemde landzijdige aspecten van het Luchthavensbesluit.

Lees verder
27 juli 2018

Weer uitstel beslissing traumahelikopter VUmc

Foto: Gemeente Amsterdam / Gemeente Amsterdam
De beslissing of de helihaven bij de woonwijk rond het VU-ziekenhuis kan blijven is weer uitgesteld. Volgens gedeputeerde Tekin (PvdA) wordt die beslissing nu "voor het einde van deze coalitieperiode" genomen. Dat is in maart 2019. De SP vraagt al sinds begin 2015 aandacht voor de geluidoverlast en gevaren rondom de landingsplaats op het dak van het VU-ziekenhuis, vlakbij woningen.Lees verder
11 juni 2018

Lelystad Airport: veel meer vakantievluchten

Foto: lelystad airport / lelystad airport

Op aandringen van de regio Noord-Holland vloog er vorige week een Boeing 730-800 over een flink deel van Nederland, om aan te tonen dat het met de geluidsoverlast van de vluchten vanaf Lelystad Airport allemaal wel mee zal vallen. De ‘belevingsvlucht’, zoals het reisje van het Transaviatoestel werd genoemd, kwam te laat, vloog te hoog en was al met al dus niet ‘realiteitsproof’.

Lees verder
19 maart 2018

Kettingbeding moet van tafel

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
In 2016 is er tussen regio, provincies en luchtvaartsector een akkoord bereikt over het onderdeel ‘wonen en vliegen’, binnen de 20KE contour Schiphol. Om woningen te mogen bouwen binnen overlastgebieden van vliegroutes van Schiphol, heeft men afspraken gemaakt, inhoudende dat gemeenten die daar willen bouwen niet vragen om het verleggen van vliegroutes en dat toekomstige bewoners middels ondertekening van een kettingbeding verklaren ermee bekend te zijn dat ze gaan wonen in een gebied met geluidshinder van Schiphol. Dit alles om de luchtvaartsector en indirect ook de gemeenten te vrijwaren van financiële claims en nadeelcompensatie.Lees verder
3 oktober 2017

Onmisbare traumahelikopter moet wél veilig en zonder overlast

De trauma-helikopter van het VU-ziekenhuis is onmisbaar voor snelle hulp bij ernstig letsel. Tegelijk hebben omwonenden van de VU veel last van geluidhinder. Sommigen wonen op minder dan 80 meter afstand van de helikopterhaven op het dak van het VUmc. Ook zijn veiligheidsrisico's niet goed geregeld. De VU-helikopter wordt nauwelijks gebruikt voor vervoer van gewonden. Wel brengt de helikopter bijna 2.500 keer per jaar gespecialiseerde trauma-artsen snel naar de plek van een ongeval. Dit trauma-team en de helikopter zouden ook op een andere plek dan het ziekenhuis stand-by kunnen zijn.Lees verder

Noordhollands Dagblad: Nog geen doorbraak over heliplatform

Een motie om voor 1 januari 2018 een doorbraak te forceren over de verplaatsing van het helikopterplatform van het VUmc, is niet aangenomen door Provinciale Staten.

Lees verder

Noordhollands Dagblad: Traumaheli mogelijk weg bij VUmc

Met name de SP in Noord-Holland dringt al langer aan op verplaatsing. Bij het opstellen van een vergunning wordt daar nu toch serieus naar gekeken, laat de provincie weten.

Lees verder

Pagina's

U bent hier