h

Geluidhinder

 

27 februari 2024

Te weinig oog voor de gevolgen van politieke keuzes

Foto: Pixabay

De plaatsing van windmolens leidt steeds vaker tot verzet en dat is ook wel begrijpelijk want hoe mooi het ook klinkt 'energie uit wind', er zit wel degelijk een schaduwzijde aan. Naast het verstoren van de natuur en aantasting van het landschap zorgen windmolens voor aanmerkelijke geluidsoverlast, met name laagfrequent geluid dat zeer ver kan dragen. Voor omwonenden is dat om gek van te worden. Je zou dan ook mogen verwachten dat bij politieke keuzes rekening wordt gehouden met de kwalijke gevolgen daarvan, maar dat is echter allerminst het geval, zoals maar weer eens blijkt uit de gang van zaken rond de plaatsing van drie windmolens in de Noorder IJplas. Lees voor meer informatie ook de bijdrage van Jacob Kes over dit onderwerp.
GroenLinks kijkt helaas alleen naar de op papier gestelde doelen en heeft geen oog voor
gevolgen voor de direct omwonenden, de natuur en het landschap. De SP daarentegen zet zich altijd in voor burgers die door overheidsbeleid in de verdrukking komen en vindt dat windmolens niet in woon- of natuurgebieden thuishoren. Wij hebben dan ook met reden in de Provinciale Staten tegen het plan gestemd om op korte afstand van woningen drie mega windmolens (200 meter hoog!) te bouwen in het natuurgebied Noorder IJplas. Nu blijkt GroenLinks zich niet te willen neerleggen bij een meerderheid van de stemmen en is op zoek naar een geitenpaadje om alsnog windmolens op die plek te kunnen realiseren. Dat is niet erg democratisch. 

Lees verder
27 november 2023

Komst megawindturbines afgewezen door Provinciale Staten

De SP was direct al tegen het onzalige plan om in dit recreatie- en natuurgebied een aantal enorme windmolens te bouwen op korte afstand van woningen. In tegenstelling tot de SP waren GL, PvdA, D66, Volt en CU van mening dat de gezondheid van de omwonenden en de natuurwaarden van het gebied moesten wijken voor een twijfelachtige milieuwinst. De SP bleef constructief en stelde middels een motie voor de turbines op een meer afgelegen plek in het Westelijk Havengebied te plaatsen, maar die motie werd niet aangenomen.

Lees verder
23 oktober 2023

Windturbines bij natuur- en recreatiegebied Noorder-IJplas: verschrikkelijk slecht idee

De gemeente Amsterdam wil 3 gigantische windturbines (resp. 200 en 150 meter hoog, dat is meer dan 50 verdiepingen, dus bijna net zo hoog als de hoogste wolkenkrabber van Nederland) in het natuur- en recreatiegebied Noorder-IJplas zetten, op iets meer dan 350 meter van woningen. Volgens de nabijgelegen gemeente Oostzaan is dit zonder voldoende overleg met hen en de inwoners besloten. Ook de gemeenteraad van Landsmeer heeft in een motie haar bedenkingen geuit. De megamolens gaan voor slagschaduw- en geluidsoverlast zorgen voor de omwonenden, zowel in Oostzaan als Amsterdam zelf (er wordt gesproken over het stilzetten van de molens op momenten dat ze slagschaduw veroorzaken, maar dat maakt het project uiteraard veel minder rendabel en er blijft nog steeds geluidsoverlast) en maken het ook moeilijker woningen bij te bouwen voor inwoners van Oostzaan, waar de wachtlijst voor een sociale huurwoning nu al 15 jaar bedraagt. De gemeente Amsterdam maakt dit allemaal niets uit: in een onderzoek dat zij liet doen naar de gevolgen van dit project werden de gevolgen voor Oostzaan simpelweg niet meegenomen. Ook de inwoners van Amsterdam die zich willen kunnen ontspannen in dit gebied en de vele dieren daar worden opgeofferd aan de "groene" ambities van het Amsterdamse college.In 2016 werd een vergelijkbaar plan door de provincie afgekeurd. Deze windmolens mogen volgens de toenmalige regels niet geplaatst worden, maar nadat de provincie in 2022 de minimale afstand tot woningen van 600 naar 350 meter terug heeft gebracht, kan het nu plotseling wèl. Waren de regels vroeger te streng of zijn de regels eenvoudigweg versoepeld ten koste van de omwonenden en de natuur, om maar zoveel mogelijk windmolens te kunnen plaatsen?

Lees verder
9 december 2022

Coalitiepartijen blijven vasthouden aan weigeren referendum over windturbines

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Stichting Windalarm wil een ‘windmolenreferendum’ instellen om o.a. de afstandsnorm van 600 meter tot woningen te behouden. Dat referendum lijkt er niet te komen, omdat de coalitiepartijen vasthouden aan de vermeende ‘spoedeisendheid’ van de energietransitie, geholpen door een Europese noodverordening dat plotseling voorafgaand aan het debat opdoemt. Statenlid Remine Alberts: “Het bezwaar van Windalarm tegen het afketsen van dit referendum is terecht. Een referendum is namelijk de noodrem waar inwoners aan kunnen trekken, na een politiek besluit.” De SP erkent het belang van het houden van referenda en erkent het belang van Stichting Windalarm en al die mensen die het ‘windmolenreferendum’ hebben ondertekend. De Europese noodverordening gooit echter roet in dit eten.

Lees verder

Roep om ingrijpen provincie bij padelbanenherrie Beverwijk. ’Hoe kon de omgevingsdienst hier géén geluidsoverlast verwachten?’

"Hoe kon de Omgevingsdienst IJmond (ODIJmond) eind 2020 géén geluidoverlast verwachten bij de aanleg van padelbanen, op nog geen dertig meter van de woonwagens aan de Beverwijkse Lau Mazirelstraat? SP-Statenlid Heidi Bouhlel vraagt de provincie in te grijpen."

Lees verder
5 augustus 2022

“Provincie, roep extra gaswinning een halt toe”

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Het Rijk besloot onlangs dat het Arabische Taqa in de regio Alkmaar 150 miljoen kuub extra gas mag oppompen, naar een totaal van 302 miljoen kuub. De SP vraagt het provinciebestuur om samen met andere overheden richting het Rijk op te trekken om dit een halt toe te roepen. Fractievoorzitter Remine Alberts: “Het op grote schaal versneld leegpompen van gasvelden moet worden voorkomen. De SP wil dat de provincie hiertegen optreedt en de regie neemt voor wat betreft het monitoren van bodembeweging. Onze inwoners en gemeenten mogen niet de dupe worden van louter economisch gewin”.

Lees verder
3 augustus 2022

Provinciebestuur overtreedt eigen verbod op toestaan nieuwe megastallen

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Het provinciebestuur zorgt ervoor dat er in elf jaar tijd negentien megastallen zijn bijgekomen. De SP wil juist de uitstoot, hinder en ziektebeelden voorkomen en pleit voor het terugdringen van het aantal megastallen. Statenlid Anna de Groot: “Deze groei is een zeer zorgwekkende ontwikkeling. Het lijkt erop dat dit mogelijk is geworden doordat de provincie de termen ‘megastal’ en ‘intensieve veehouderij’ door elkaar gebruikt.” De SP wil hier opheldering over en stelt vragen.

Lees verder
29 april 2022

Provinciale weg rond Medemblik moet veiliger

Foto: Google / Maps

De provinciale weg N240, gelegen in West-Friesland en de Noordkop, staat bekend als een onveilige weg. Er hebben zich in de afgelopen jaren meerdere ongevallen voorgedaan, sommige met dodelijke afloop. De SP stelt opnieuw vragen aan het provinciebestuur om de verkeersoverlast en de gevaarlijke verkeerssituaties rond de stad Medemblik aan de kaak te stellen.

Lees verder
19 april 2022

Verbindingsweg A8 - A9? Tijd om de bakens te verzetten!

Foto: Foto / SP

De SP heeft zich lange tijd verzet tegen de aanleg van de snelweg die de A8 en de A9 met elkaar zou moeten gaan verbinden. We deden vele enquêtes, we schreven vele opinieartikelen, we maakten filmpjes, we organiseerden acties en deden ook aan vele acties mee.

Lees verder

Pagina's

U bent hier