h

Blog Anna de Groot

1 maart 2023

Einde A8-A9?

Foto: Bruggeman / SP

Ik kan me nog goed herinneren toen ik voor het eerst de plannen voor de verbindingsweg A8-A9 onder ogen kreeg. Ik was gemeenteraadslid in Zaanstad en het was 2007. Ik snapte er de ballen van waarom er een snelweg zou moeten worden aangelegd in kostbaar groen. Dus ik vroeg gelijk alle papieren op. Ik kreeg - het was immers 2007 - een dik boek.

Lees verder
9 november 2022

Consuminderen

Foto: Stadsarchief Breda / flickr

We - een paar statenleden, een paar ambtenaren en een gedeputeerde - zitten in de bus, op de weg terug van een werkbezoek. We hebben het over eten. Niet zo maar eten, maar 100% vegan eten. Er worden ideeën uitgewisseld over verschillende soorten nepmelk. En het gaat over het voedsel dat de provincie Noord-Holland aan ambtenaren en statenleden aanbiedt. Waarbij er natuurlijk tenminste één dag in de week geen sprake mag zijn van een menu met zuivel of vlees.

Lees verder
13 september 2022

Mensenrechten? Daarvoor moet je niet bij de provincie zijn.....

Foto: Marcel Lathouwers / SP

De SP zet zich in voor de mensenrechten. Ook in Noord-Holland, dus. In december 2020 vroeg de SP dringend aan de provincie om de zusterrelatie met de Chinese provincie Shandong te beëindigen. Want China schendt de mensenrechten in Xinjiang, Tibet en Honkong. Daar wil je toch als provincie niet mee geassocieerd worden? De meerderheid van de leden van Provinciale Staten dacht er destijds anders over. Onze motie werd verworpen. Dus de zusterrelatie met Shandong werd niet beëindigd, maar bleef gewoon in stand.

Lees verder
30 mei 2022

Statenlid. Iets voor jou?

Foto: Foto / Noord-Holland

Ik ga niet zeggen dat je als statenlid het verschil kunt maken. In de eerste plaats is het - naar mijn mening - inmiddels een nietszeggend cliché, in de tweede plaats kun je het verschil niet maken. Je bént het verschil. Houd het er maar op dat je als SP-statenlid ook in Provinciale Staten van Noord-Holland bezig bent de strijd aan te gaan met de uitwassen van kapitalisme en neoliberalisme. Gewoon, omdat het móet!

Lees verder
19 april 2022

Verbindingsweg A8 - A9? Tijd om de bakens te verzetten!

Foto: Foto / SP

De SP heeft zich lange tijd verzet tegen de aanleg van de snelweg die de A8 en de A9 met elkaar zou moeten gaan verbinden. We deden vele enquêtes, we schreven vele opinieartikelen, we maakten filmpjes, we organiseerden acties en deden ook aan vele acties mee.

Lees verder
8 april 2022

Een toekomstdroom, een vergezicht, een proefballonnetje

Foto: Foto / Anna de Groot

(Foto: De Zaanbrug die vervangen moet worden.)

Lees verder
9 maart 2022

Het kan allebei!

Foto: Alfred Elkerbout / Creative Commons

Op 8 maart 2022 was er in Zaanstad weer zo'n debat. Lijsttrekkers van de - maar liefst 14! - politieke partijen spanden zich in om bij NH Nieuws hun standpunten duidelijk te maken, in de hoop op een goede verkiezingsuitslag bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder
30 november 2021

Wat is dat toch met die Omgevingsdiensten?

Foto: Anna de Groot / SP

Als volksvertegenwoordiger is één van mijn taken het controleren van het bestuur. Ik vat deze taak zeer serieus op. Als lid van Provinciale Staten van Noord-Holland voor de SP heb ik vaak te maken met de uitglijders van de Omgevingsdiensten. En van die uitglijders hoor ik dan weer omdat de inwoners van Noord-Holland, milieugroeperingen of de media mij erop attent maken.

Lees verder
6 oktober 2021

SP-Commissaris van de Koning. Ook in Noord-Holland?

Foto: Foto / SP

Ik draai al heel wat jaartjes mee in de SP. En zo komt het dat ik Emile Roemer al meerdere malen 'in de afdeling' heb gehad. Lang geleden was hij nog woordvoerder verkeer in de Tweede Kamer. In die hoedanigheid kwam hij naar Zaanstad. Leuk was dat. En hij luisterde heel goed naar de binnenvaartschippers van onze afdeling Zaanstreek.

Lees verder
14 april 2021

Stikstofinfarct

Foto: Foto / RD.nl

Johan Vollenbroek, van de milieuorganisatie MOB, meldde op zondag 11 april in het radioprogramma Pointer dat Nederland een stikstofinfarct tegemoet gaat.  Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit inderdaad het geval is. Sinds de dag dat PAS (Programma Aanpak Stikstof) door de Raad van State werd afgeschoten, zijn er wel heel veel aanbevelingen om het stikstofprobleem te lijf te gaan, maar wordt een echte oplossing steeds maar weer uitgesteld.

Lees verder

Pagina's

U bent hier