h

Blog alle

8 september 2020

Boos

Foto: Getty Images / Volkskrant

Valt het u ook op? Met de regelmaat van de klok wordt bericht gedaan van boze mensen. Ik durf te wedden dat er bij u door deze opening hier voorbeelden van te binnen schieten. Boze boeren, boze klimaatontkenners, boze corona-ontkenners, voor- en tegenstanders van Zwarte Piet. Ik denk dat u van deze lijst veel herkent. En die boosheid uit zich zeer regelmatig in “gedoe” bij demonstraties en gescheld op de sociale media. Wanneer de SP of Lilian Marijnissen een bericht plaatsen op Facebook wordt er massaal gereageerd. Ik heb het niet geturfd, maar ik schat dat steevast driekwart van de reacties een boze toon hebben.

Lees verder
28 augustus 2020

Zomergasten in Noord-Holland

Foto: Foto / AD

Hoewel het altijd weer afwachten is of de gast genoeg te vertellen heeft en of de presentator de gast de juiste vragen stelt, is Zomergasten al 33 jaar lang een bijzonder televisieprogramma. Tien jaar geleden was Jan Marijnissen de eerste zomergast van een nieuw seizoen met Jelle Brandt Corstius die toen voor het eerst (en een beetje nerveus)  presenteerde. Ik herinner mij onder anderen een fraai fragment van een bisschoppelijke uitvaart in Noord-Brabant ergens in de jaren 60. Aanvankelijk liet het programma vooral journalisten, acteurs en schrijvers aan het woord komen waardoor het een wat elitair ons-kent-ons sfeertje had, maar later werd dat verbreed. Uiteindelijk komt het er toch op aan dat iemand drie uur lang interessant genoeg moet blijven, ondersteund door de fragmenten. Bij mijn favorieten horen Paul Verhoeven, Erwin Olaf, Ahmed Aboutaleb, Lilian Gonçalves, Helga Ruebsamen, Maria Goos en vanuit vakinhoudelijke interesse landschapsarchitect Adriaan Geuze. Maar ik heb ook heel veel afleveringen niet gezien. De enige Zomergasten die niet vertoond is tot nu toe is die waarin ik zelf de gast ben. Talloze schitterende fragmenten en originele wijsheden zijn in mijn dromen al de revue gepasseerd. Bij elkaar veel meer dan de drie uur die er voor staat.

Lees verder
7 juli 2020

BLIJ 😃

Foto: Marcel Lathouwers / SP

De leden van onze fractie, en ook SP-ers elders in den lande, krijgen het weleens te horen. “Jullie zijn altijd tegen.” Of “Jullie zijn zo zuur.” Maar als er goede, sociale en duurzame voorstellen op tafel liggen, zijn wij natuurlijk helemaal niet tegen. Integendeel, dan zijn we hartstikke voor. En ik voel me helemaal niet zuur, ik ga juist hartstikke blij het zomerreces in. Blij om wat we in de afgelopen tijd, ondanks het wat geforceerde digitale democratische proces, bereikt hebben.

Lees verder
25 juni 2020

Vriendendienst

Foto: Gerard Stolk / Flickr

Ook met verbijstering gekeken naar de uitzending van “De Hofbar” van dinsdag 16 juni 2020? Eerlijk gezegd was dit programma mij even ontschoten, maar toen ik hoorde dat Rutger Castricum – ooit een slechts bij enkele populisten geliefde tv-persoonlijkheid – zich had begeven naar de gemeente Hollands Kroon, nam ik de moeite om er even voor te gaan zitten.

Lees verder
7 juni 2020

Waarom ik nog steeds zoveel moeite heb met de voedselbank

Foto: l1mburg / l1mburg.nl

Om maar met de deur in huis te vallen: ik vind het schade toebrengen aan de menselijke waardigheid en gelijkwaardigheid (je hand ophouden is schadelijk voor je trots en accentueert een verschil tussen hebben en niet hebben) en het is een uiting van een gebrek aan georganiseerde solidariteit.

Lees verder
11 mei 2020

Covid-19, cultuur en continuïteit

Foto: dqfn1 / Wikimedia Commons

Veelgehoord tijdens deze quarantainedagen: boeken, muziek en films maken het thuiszitten draaglijk. Maar ook het online-aanbod van fysieke cultuurinstellingen mag er wezen. Wat te denken bijvoorbeeld van het Westfries Museum in Hoorn met elke dag nieuw aanbod, waaronder workshops, podcasts en theaterlezingen? Of neem Theater De Omval in Diemen, dat de voorstelling ‘V’ van cabaretier Guido Weijers integraal aanbiedt. Of kijk eens bij Cultuureducatie Amstelland uit Aalsmeer, dat wekelijks tips deelt om thuis met de kids cultureel aan de slag te gaan. Fijn hoor!

Lees verder
2 april 2020

Meester, ik kan niet inloggen!

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Ons land is in de greep van een monster dat Corona heet. Veel mensen vertoeven al weken binnenshuis, gaan alleen voor een boodschap even de straat op en werken thuis. Aan anderen wordt gevraagd om nog even een tandje bij te zetten – de medewerkers in de zorg werken op de toppen van hun kunnen om de vele ernstig zieke landgenoten de beste zorg te geven. Sinds enkele weken weten we dat er beroepen in de ‘vitale sector’ bestaan. Ik hoop dat deze beroepen ook nog ruim ná de crisis zo gewaardeerd zullen worden.

Lees verder
12 maart 2020

Het C-woord

Foto: SP / mercurynews.com

De wereld is in de ban geraakt van het virus. Het corona-virus, wel te verstaan. Begonnen in China, verspreid via Iran en Italië, heeft het virus inmiddels ook delen van ons land bereikt. Het is boeiend om te zien hoe de corona langzaam maar zeker ons in haar greep krijgt. Hoe is het ontstaan, hoe wordt het verspreid, wie lopen er gevaar?

Lees verder
24 februari 2020

Ondertussen in de Verenigde Staten

Foto: WeaverPhoto / Flickr

Bent u het ook zo eens met senator en kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap Bernie Sanders? Ik wel. Zijn (verkiezings)programma is al vijftig jaar hetzelfde.

Lees verder
29 januari 2020

RES – kent u die uitdrukking?

Het zal u vast niet ontgaan zijn, al was het maar omdat vertegenwoordigers van sommige politieke partijen het te pas en vaak ook te onpas aanhalen: Nederland heeft een Klimaatakkoord. Daarin heeft ons land vastgelegd hoe we uitvoering willen geven aan de internationale klimaatafspraken die in 2015 in Parijs zijn gemaakt. In het akkoord staat dat de uitstoot van broeikasgassen (CO2) in Nederland in 2030 met minimaal 49 procent moet zijn teruggebracht ten opzichte van 1990.

Lees verder

Pagina's

U bent hier