h

Blog Remine Alberts

16 september 2024

Vrijdag de dertiende wel degelijk een ongeluksdag

Op vrijdag 13 september presenteerde premier Schoof de plannen van het kabinet wat zijn naam draagt. Het belooft heel weinig goeds. Een bloemlezing:
Ondanks alle rapporten over schade voor de volksgezondheid gaat bekeken worden of Lelystad toch open kan en Schiphol niet hoeft te krimpen.
Ondanks alle rapporten over problemen met het afval, de veiligheid en het feit dat het bijna onbetaalbaar is, plus dat het heel veel jaren gaat duren voor het zover is, wil dit kabinet kernenergie invoeren.
Ondanks dat het overduidelijk is dat de natuur te lijden heeft van industrie (ook de agro-industrie) wordt er niet doorgepakt om maatregelen die de natuur en de volksgezondheid beschermen en verbeteren eindelijk te nemen.
Ondanks dat de laaggeletterdheid verontrustend groot is en Nederland nog steeds zakt op de lijst over onderwijskwaliteit wil het kabinet bezuinigen op onderwijs.
Ondanks dat private equity (dat zijn investeerders die niets anders willen dan winst maken, zonder dat het “product” geleverd wordt) de dienst uitmaakt in de zorg, de kinderopvang, de jeugdzorg, waardoor de boel volledig in het honderd loopt, wil het kabinet daar niets aan doen.
Ondanks dat de inkomens- en vermogensverschillen nog nooit zo groot waren, wil het kabinet niets doen aan nivellering. Sterker nog: de overdrachtsbelasting wordt verlaagd, de belastingvrijstelling voor expats blijft bestaan, de erfbelasting wordt niet verhoogd, een miljonairsbelasting wordt niet ingevoerd. De BTW op sport, theater en boeken gaat daarentegen wel omhoog.
Ondanks dat - met name Omtzigt van NSC - de rechtstatelijkheid als speerpunt wordt gezien, wordt nu geopperd om een asielcrisis uit te roepen, waardoor de net gekozen Tweede Kamer buiten spel gezet zal worden.
Ondanks dat migratie een heel breed begrip is wordt het door dit kabinet vernauwd tot asielmigratie en wordt de mensonterende, uitbuitende arbeidsmigratie min of meer buiten schot gelaten.
Je moet je altijd afvragen in wiens belang bepaalde maatregelen worden voorgesteld. Welke lobbyisten hebben hun zin gekregen bij dit kabinet? De voorvrouw van het bedrijfsleven (VNO-NCW) was vol lof. Premier Schoof zegt herhaaldelijk dat hij er is voor alle mensen. Maar als je de kabinetsplannen ziet kun je daar terecht heel hard aan twijfelen.
Mijn conclusie: de bezittende klasse kan tevreden zijn, de werkende klasse absoluut niet.

Lees verder
15 april 2024

Wat is waar?

Foto: Antranias

Wanneer je op dit moment de krant openslaat of de radio of tv aan zet, word je overspoeld door berichten over de ernstige ontwikkelingen in het Midden-Oosten. Werkelijk alles wat je ooit op school leerde over oorlog komt voorbij: doden en gewonden, uit elkaar gescheurde gezinnen en families, ontberingen, voedseltekorten, ziekenhuizen die nog nauwelijks kunnen functioneren, schuilkelders, de beelden schokken altijd weer. Het went nooit. En als altijd zijn het de gewone mensen van vlees en bloed die het aan den lijve moeten ondervinden.
Je vraagt je dan af, in ieder geval vraag ik me dat dan af, waarom, waarom, waarom? Wat is het nut dat mensen dit elkaar aandoen? Op dat moment moet er - zoals dat officieel heet - duiding komen. Tijdens de geschiedenislessen lukt dat heel goed, maar dat is achteraf, dan is alles al gebeurd en kijk je terug. Op het moment dat je er middenin zit, is het niet eenvoudig om de juiste duiding te vinden. Wat zien we op de beelden? Wie is de agressor (oftewel: wie begon)? Hoe kan een conflict zo klein mogelijk worden gehouden en wat zorgt ervoor dat het juist uit de hand zal lopen? Hoe worden handelingen van de “andere kant” uitgelegd? Is er voldoende inschatting wat effecten van het eigen handelen kunnen zijn? Stuk voor stuk allemaal vragen die een uitgebalanceerd antwoord nodig hebben.
En daar ligt mijn probleem: het valt mij op dat uitgebalanceerde antwoorden vaak niet worden geaccepteerd. Wanneer iemand op zo’n uitgebalanceerde manier een toelichting geeft, wordt die persoon al snel heel gemakkelijk weggezet met de opmerking: “O, maar dan ben jij dus voor een van de twee partijen” of woorden van die strekking. Uit die woorden blijkt dat er dus een kant gekozen moet worden. Maar dat is natuurlijk onmogelijk als niet alle informatie beschikbaar is.
Bekend is de uitdrukking dat het eerste wat in een oorlog sneuvelt de waarheid is. Berichtgeving over een oorlog of een conflict is namelijk ook een wapen in de strijd. Er is propaganda en anti-propaganda. Een wapen wat vaak meer kapot maakt dan alle bommen bij elkaar.
Ikzelf houd me dan maar vast aan een paar toetsstenen. Wordt een conflict van beide kanten belicht? Worden deskundigen aan het woord gelaten waarvan je zeker weet dat die geen belangen hebben in het conflict? Merk je dat er stappen gezet worden die de-escalatie kunnen bewerkstelligen? Niet eenvoudig, maar het moet. Anders word je speelbal van de propaganda.
Liever had ik een ander verhaal geschreven. Helaas is dat nu niet mogelijk. Ik hoor oorlogstaal, mensen die op tv of elders verkondigen dat we meer geld aan bewapening moeten besteden, mensen die volstrekt zeker weten welke van de partijen in het conflict goed dan wel fout is, mensen die vinden dat er gewonnen moet worden. Maar ja, wat is waar?

Lees verder
5 februari 2024

Spreidingswet

Foto: SP

Hoewel de meesten van ons verwachtten dat nu eindelijk bestaanszekerheid de inzet van de landelijke verkiezingen zou worden, bleek de opvang van asielzoekers uiteindelijk de hele campagne te overschaduwen. De lelijkste argumenten vlogen over tafel. Asielzoekers werden in de loop van de tijd ontmenselijkt. Dat maakte het voor een fiks aantal mensen eenvoudiger om die lelijke dingen te zeggen of te schrijven. Vervolgens werd een valse tegenstelling gecreëerd. Het waren namelijk de asielzoekers die ervoor gezorgd hebben dat er in Nederland woningnood heerst. Vond men. Of de feiten nu anders aantoonden maakte niets meer uit.
Dat die woningnood jaren geleden “op de rails is gezet”, namelijk door van huisvesting een verdienmodel te maken, werd natuurlijk niet verteld, want dan zouden mensen niet meer op de veroorzakende politieke partijen stemmen. Het was de VVD, gesteund door CDA en andere die destijds bedacht had dat het een goed idee was woningcorporaties subsidies om te kunnen bouwen af te nemen, om woningcorporaties de zogeheten verhuurdersheffing (omdat er al jarenlang subsidie was verstrekt en ze nu maar eens moesten terugbetalen) op te leggen, om woningcorporaties te verplichten om hun sociale huurwoningen te verkopen, om in Brussel te pleiten het inkomen voor een sociale huurwoning op 36.000 euro per jaar vast te stellen, kortom om de volkshuisvesting om te vormen tot woningmarkt. Huizen waren er voortaan om vermogen mee op te bouwen. En ja, degenen die dat niet konden, nou ja, dat was dan maar zo. Mensen die aangewezen zijn op een sociale huurwoning werden nog net niet voor loser uitgemaakt, maar als het niet lukte om mee te doen werd dat wel “een keuze” genoemd.
Natuurlijk had de VVD aangevoeld dat het inmiddels voor steeds meer mensen duidelijk was geworden dat het hun liberale beleid was geweest wat de woningnood had veroorzaakt. Het kwam dus best wel goed uit dat asielzoekers en statushouders de interessante zondebok werden.
De vraag is dan of dit verstandig is geweest, want vreemdelinghatende partijen (u kent ze wel) doken hier onmiddellijk op en harkten de verkiezingswinst binnen. De opvang van asielzoekers werd hoog op de agenda gezet. Demissionair staatssecretaris had er een hele klus aan.
Het was de vorige Tweede Kamer die de Spreidingswet had aangenomen, de nieuwverkozen Tweede Kamer zou dat nooit hebben gedaan. De pogingen om de Eerste Kamer te laten stemmen zoals de nieuwe Tweede Kamer wenste maakten het nog spannend, maar de Eerste Kamer was op 23 januari jl. zo verstandig om deze wet aan te nemen. Dat slechts een deel van de gemeenten inzag dat de opvang van asielzoekers een opdracht is voor heel Nederland, maakte deze wet noodzakelijk. Die (vaak rijkere) gemeenten waren creatiever in het verzinnen van argumenten om niet op te vangen dan om dat wel te doen.
Nu de wet is aangenomen komt het op de uitvoering aan. En dat zal ook weer de nodige problemen geven. De weigergemeenten zullen nog steeds vinden dat ze niet hoeven mee te werken. Daarom heeft Commissaris van de Koning Arthur van Dijk vanaf nu de schone taak om er in de provincie Noord-Holland voor te zorgen dat de benodigde 16.000 opvangplekken ook daadwerkelijk dit jaar gevonden worden. Het is dan wel afwachten of hij de steun krijgt van zijn eigen VVD in Provinciale Staten en in de gemeenten. Er zullen heel wat hielen uit het zand gehaald moeten worden.

Lees verder
3 oktober 2023

Aan de slag!

Foto: SP

Het zal u niet ontgaan zijn: op 22 november mag Nederland naar de stembus om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen.

Lees verder
3 mei 2023

Oproep

Foto: Foto / Wouter de Bruijn

Kijk om je heen, lees de krant, zie het televisiejournaal. Het is dan niet moeilijk om de conclusie te trekken dat er veel mis is in de wereld, in Nederland, in je stad of dorp. Ziekenhuizen sluiten, geen huisarts meer te vinden, woningbouw ligt op zijn gat, lonen blijven dramatisch achter bij de inflatie en staan al jaren stil, de bus die niet meer rijdt, oorlog, honger, armoede.

Lees verder
8 maart 2023

Column - lijsttrekker Remine Alberts:

Foto: Kees van Spronsen / SP

Het valt niet te ontkennen: Tata Steel heeft grote invloed op de omgeving. Mensen maken zich zorgen over hun gezondheid. Werknemers maken zich zorgen over hun baan. De schreeuw om een schone fabriek is nog lang niet verstomd. En dat is volkomen terecht.

Lees verder
20 januari 2023

Een gezond en leefbaar Noord-Holland voor iedereen

Foto: . / .

Dat is de titel van het verkiezingsprogramma waarmee de SP de komende verkiezingen in gaat. En daar hebben we niet voor niets voor gekozen. Tientallen jaren werd in onze provincie gekozen voor rendement, voor veel geld verdienen. Dat leek allemaal heel mooi, want het zorgde voor werkgelegenheid en welvaart. De markt zou alles oplossen. Tenminste, zo werd het “verkocht”.

Lees verder
23 november 2022

Column: "Over sloop, verkoop en liberalisering: stop ermee!"

Foto: Daan Angevaere / SP

Waar je ook komt, laat het woord wooncrisis vallen en je bent verzekerd van een urenlang gesprek. En laat ik er duidelijk over zijn: het is crisis en niet zo’n beetje ook. Koopwoningen zijn welhaast onbetaalbaar geworden, huurhuizen kennen wachttijden die door het dak zijn geschoten. Denk even aan Landsmeer, waar de wachttijd voor een sociale huurwoning 22 (tweeëntwintig!) jaar is. Je zal maar het huis uit willen. Met dit soort wachttijden ben je welhaast al grootouder voordat je op jezelf kunt gaan wonen.

Lees verder
27 september 2022

Nederland rechtsaf?

Foto: Umak / Flickr

Sla de kranten open of zet de tv aan en je weet het: Nederland zit in crisis. Noem een onderwerp en je hoort ellende en problemen. We hebben huizencrisis, stikstofcrisis, energiecrisis, arbeidsmarktcrisis (d.w.z. een gierende behoefte aan werknemers), asielcrisis, maar de ergste van alle crises is de armoede. Het NIBUD rekende uit dat nu al 1,3 miljoen inwoners in armoede leven en als het niet allemaal als de sodemieterij wordt aangepakt dat aantal zal verdubbelen.

Lees verder
16 juni 2022

Geld moet rollen

Foto: Foto / Immages of money

‘Geld moet rollen’ is een bekende uitspraak die je vooral in ondernemersland hoort. Wanneer geld rolt, gebeuren er mooie dingen, zegt men. Op zich is dat natuurlijk waar. Stop het in een oude sok, verberg het onder je matras of bewaar het in een la en je zult zien dat er niets verandert.

Lees verder

Pagina's

U bent hier