h

Vrijdag de dertiende wel degelijk een ongeluksdag

16 september 2024

Vrijdag de dertiende wel degelijk een ongeluksdag

Op vrijdag 13 september presenteerde premier Schoof de plannen van het kabinet wat zijn naam draagt. Het belooft heel weinig goeds. Een bloemlezing:
Ondanks alle rapporten over schade voor de volksgezondheid gaat bekeken worden of Lelystad toch open kan en Schiphol niet hoeft te krimpen.
Ondanks alle rapporten over problemen met het afval, de veiligheid en het feit dat het bijna onbetaalbaar is, plus dat het heel veel jaren gaat duren voor het zover is, wil dit kabinet kernenergie invoeren.
Ondanks dat het overduidelijk is dat de natuur te lijden heeft van industrie (ook de agro-industrie) wordt er niet doorgepakt om maatregelen die de natuur en de volksgezondheid beschermen en verbeteren eindelijk te nemen.
Ondanks dat de laaggeletterdheid verontrustend groot is en Nederland nog steeds zakt op de lijst over onderwijskwaliteit wil het kabinet bezuinigen op onderwijs.
Ondanks dat private equity (dat zijn investeerders die niets anders willen dan winst maken, zonder dat het “product” geleverd wordt) de dienst uitmaakt in de zorg, de kinderopvang, de jeugdzorg, waardoor de boel volledig in het honderd loopt, wil het kabinet daar niets aan doen.
Ondanks dat de inkomens- en vermogensverschillen nog nooit zo groot waren, wil het kabinet niets doen aan nivellering. Sterker nog: de overdrachtsbelasting wordt verlaagd, de belastingvrijstelling voor expats blijft bestaan, de erfbelasting wordt niet verhoogd, een miljonairsbelasting wordt niet ingevoerd. De BTW op sport, theater en boeken gaat daarentegen wel omhoog.
Ondanks dat - met name Omtzigt van NSC - de rechtstatelijkheid als speerpunt wordt gezien, wordt nu geopperd om een asielcrisis uit te roepen, waardoor de net gekozen Tweede Kamer buiten spel gezet zal worden.
Ondanks dat migratie een heel breed begrip is wordt het door dit kabinet vernauwd tot asielmigratie en wordt de mensonterende, uitbuitende arbeidsmigratie min of meer buiten schot gelaten.
Je moet je altijd afvragen in wiens belang bepaalde maatregelen worden voorgesteld. Welke lobbyisten hebben hun zin gekregen bij dit kabinet? De voorvrouw van het bedrijfsleven (VNO-NCW) was vol lof. Premier Schoof zegt herhaaldelijk dat hij er is voor alle mensen. Maar als je de kabinetsplannen ziet kun je daar terecht heel hard aan twijfelen.
Mijn conclusie: de bezittende klasse kan tevreden zijn, de werkende klasse absoluut niet.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

U bent hier