h

SP stuurt open brief aan CEO Ahold Delhaize

21 december 2022

SP stuurt open brief aan CEO Ahold Delhaize

Foto: Gerard Stolk / Flickr

“Albert Heijn moet haar Oreo-koekjes uit de schappen halen”, zo stelt prominent SP-lid Anna de Groot. Aanleiding daarvoor zijn de berichten waaruit blijkt dat er door de cacaoproducent heel veel ammoniak wordt gekocht en verwerkt om zwart cacaopoeder te maken, ingrediënt van de zwarte Oreo-koekjes. Namens de Zaanse en Noord-Hollandse socialisten schreef ze een open brief aan de CEO van Albert Heijn. “De AH kent haar oorsprong in Zaandam. Het Albert Heijn concern is er zelfs geboren! Als ze haar Zaanse hart voor omwonenden en voor de Zaanse natuur laat kloppen, dan haalt ze de koekjes uit de schappen”, zo stelt De Groot.

De natuur in de Zaanstreek en de luchtwegen van Zaankanters worden door de productie van het zwarte cacaopoeder ernstig aangetast. De zwarte Oreo-koekjes zijn zo zwart, omdat aan het productieproces ontzettend veel ammoniak wordt toegevoegd. Albert Heijn produceert de koekjes niet zelf maar verkoopt ze wel. In de open brief stelt de SP daarom de vraag om met de verkoop van Oreo-koekjes te stoppen. Olam Cocoa BV., het bedrijf dat in de Zaanstreek het zwarte cacaopoeder produceert, zal dan minder ammoniak uitstoten waardoor de Zaanstreek een stuk schoner wordt.

Er zijn veel milieuproblemen in de wereld en dit is er eentje van. Voor iedereen is er ergens wel een rol weggelegd om deze problemen uit te bannen. Voor de industrie en voor de grootgrutter is deze rol extra groot. Het aandeel en de mogelijkheden van Albert Heijn moeten wat de socialisten betreft, serieus worden genomen. Als Albert Heijn zich inzet voor de goede zaak is dat een belangrijk signaal.

De SP hoopt erop dat Marit van Egmond, de CEO van het bedrijf, de roots van Albert Heijn niet verloochent en de Oreo-koekjes niet meer zal verkopen.


De open brief van SP Noord-Holland en SP Zaanstreek aan de CEO van Ahold Delhaize, treft u hieronder in de bijlage aan (PDF) 

Foto: ovidiu curcan / flickr

U bent hier