h

Excuses voor uitstoot Tata

7 februari 2022

Excuses voor uitstoot Tata

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Onlangs is in een RIVM-rapport¹ aangetoond dat er direct verband is tussen gezondheidsproblemen en de uitstoot van het Tata-terrein. Statenlid Anna de Groot: “De SP vindt het buitengewoon verdrietig dat de problemen in de IJmond zeer lange tijd niet erkend en zelfs afgeschoven werden op het eigen gedrag van de inwoners.” De SP wil dat Tata, de onderaannemers en de provincie excuses aanbieden aan al die bewoners van de IJmond van wie de gezondheid is geschaad.” Gedeputeerde Olthof wil hier namens de provincie echter geen gehoor aan geven.

Bedrijven op het Tata-terrein en de provincie zijn verantwoordelijk voor deze uitstoot en voor de neerslag van schadelijke stoffen in de IJmond. Langer wachten alvorens er hardere maatregelen genomen worden, behoort volgens de SP niet tot de oplossing. De provincie heeft nu lang genoeg meegebogen met het belang van de economie, terwijl het ook een taak van de provincie is om de gezondheid te beschermen. Het is nu tijd om te inventariseren wat de aansprakelijkheid van de provincie is in dit gezondheids- en milieuschandaal. Het is tevens tijd om ervoor te zorgen dat het Tata-terrein de gezondheid en de natuur niet langer kan schaden.

De Groot: “De gezondheid gaat voor de SP voor op economische winsten. Ernstige ziekten moeten direct worden vermeden. Het bieden van excuses voor alle jaren aan uitstoot van lood, PAK’s en andere zeer zorgwekkende stoffen, zijn door al deze partijen op zijn minst op zijn plaats. Het vooruitschuiven van de problemen is dat niet.”


Lees ook het artikel in het NHD, dd 7 februari jl: "Tata Steel krijgt van provincie toch deadline om vervuiling te stoppen"


¹ RIVM-rapport: 'Onderzoek naar de herkomst van neergedaald stof en stoffen in de lucht in de IJmond regio'

 


Zie ook:

 
 
3. Blog Anna de Groot SP, 30 november jl.: "WAT IS DAT TOCH MET DIE OMGEVINGSDIENSTEN?"
 

Reactie toevoegen

U bent hier