h

Voorkom verdere kaalslag in het openbaar vervoer

21 april 2022

Voorkom verdere kaalslag in het openbaar vervoer

Foto: Foto / Alfenaar

Het openbaar vervoer in onze provincie heeft een flinke deuk opgelopen tijdens de coronapandemie. Het reizigersaantal is enorm teruggelopen en nog lang niet op het oude peil. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) wil de coronasteun voor openbaar vervoerbedrijven aan het einde van dit jaar stoppen. De vervoerders waarschuwen voor enorme verliezen. De SP maakt zich er ernstige zorgen over en stelt vragen aan het provinciebestuur.

De afgelopen twee jaar werd het leven in ons land beheerst door de Covid-19-pandemie. Daarom kwam het openbaar vervoer (OV) ook in Noord-Holland onder grote druk te staan. Het ‘verplicht thuiswerken’ en de angst van mensen om met trein, bus en tram te reizen, zorgden ervoor dat het aantal reizigers dramatisch daalde. Dit betekende een enorm inkomstenverlies voor de vervoerders. Het Rijk besloot deze bedrijven te helpen. Zo gingen er vele miljoenen naar de vervoersmaatschappijen. Onlangs bereikten ons berichten dat het Rijk per 31 december 2022 gaat stoppen met deze ‘coronasteun’. SP-statenlid Wim Hoogervorst: “De kans is groot dat het OV-aanbod volgend jaar met 30% afneemt. Zonder deze steun en zonder dat het reizigersaantal weer op het oude niveau is teruggekeerd, dreigen er faillissementen, prijsstijgingen voor passagiers en het schrappen van bus- en tramlijnen. Aan de andere kant willen de provincies en het Rijk dat we met elkaar vol inzetten op het verduurzamen van het verkeer. Het is daarbij noodzakelijk om te investeren in trein, tram, metro en bus om de plannen voor wonen, energie en bereikbaarheid uit te voeren.”

Het is dus erg belangrijk om de coronasteun voor het openbaar vervoer op zijn minst aan te houden en er zelfs extra in te investeren. Een gezonde en duurzame toekomst behalen we door hier volop in te zetten. De SP-vragen¹ zullen binnen dertig dagen door Gedeputeerde Staten worden beantwoord.


¹ De vragen treft u hieronder in de bijlage aan.

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Foto: Marcel Lathouwers / SP

 

 

 

 

 

Wilt u meer lezen over het voornemen om te stoppen met de coronasteun? Lees dan de volgende krantenartikelen:

Artikel Trouw, 12 maart 2021: “Zonder extra steun dreigt ‘kaalslag’ in het openbaar vervoer”.

Artikel Amstelveens Nieuwsblad, 15 april 2022: “Vervoerregio vreest voor forse inkrimping aanbod openbaar vervoer in 2023”.

Artikel Trouw, 15 april 2022: “Het openbaar vervoer is er niet gerust op: volgend jaar geen coronasteun meer”.

Artikel Nu NL, 19 april 2022: “Ov-bedrijven onaangenaam verrast door stopzetting overheidssteun in 2023”.

 

Reactie toevoegen

U bent hier