h

Nog steeds ruimte voor commerciële activiteiten in kwetsbaar Twiske

11 maart 2020

Nog steeds ruimte voor commerciële activiteiten in kwetsbaar Twiske

Foto: Salomao Nunes / Flickr.com

SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren hebben tevergeefs geprobeerd om het Twiske beter te beschermen tegen commerciële activiteiten. Ook de aanpak van fouten in de vergunningverlening en handhaving kreeg niet de steun van Provinciale Staten. SP-statenlid Remine Alberts: “Heel treurig, dat er nog steeds toegestaan wordt om festivals in dit Natura2000-gebied te houden. Er valt niet te marchanderen met de regels die daarvoor gelden.”

Bij de bespreking van de zienswijze op het ambitiedocument voor Twiske-Waterland benadrukte de SP dat de provincie haar verantwoordelijkheid moet nemen als beschermer van de natuur en niet moet zwichten voor de druk van festivalondernemers. Tot op heden werden de regels voor het Natura2000-gebied stelselmatig genegeerd. Natuurverstorende activiteiten zijn daar uit den boze. Verantwoordelijk gedeputeerde Jack van der Hoek (D66) ontkende dat die in het gebied gehouden worden. “We houden ons netjes aan de regels.” Daarmee ging hij voorbij aan het feit dat een festival middenin het broedseizoen (Lentekabinet) gewoon een vergunning kreeg en krijgt, wat volgens de Natura2000-regels gewoon niet mag.

De enige aanpassing op de zienswijze kwam door een voorstel van SP en GroenLinks waardoor commerciële overnachtingen in het gebied kunnen worden tegengehouden.

Het is nu aan het bestuur van het Recreatieschap Twiske-Waterland om iets met de zienswijze te doen. Andere deelnemers aan het Recreatieschap, zoals Landsmeer, Oostzaan en Amsterdam hebben in hun zienswijze wel al laten weten tegen grootschalige commerciële activiteiten te zijn. De provincie heeft in haar zienswijze niet zover willen gaan. Daarom kon de SP-Noord-Holland niet voor de zienswijze stemmen.

Foto: Arend van Dam / Arend van Dam

 

Een aantal andere artikelen over Het Twiske:

https://noord-holland.sp.nl/nieuws/2020/02/natuur-boven-alles

https://noord-holland.sp.nl/nieuws/2020/02/groeiend-verzet-tegen-commercialisering-van-het-twiske

Hier tref je ons onderzoek onder honderden gebruikers van Het Twiske. Hierin blijkt dat vrijwel niemand zit te wachten op meer commercie en grotere festivals. Men wil rustig van de natuur kunnen genieten en wenst dat er juist meer in wordt geïnvesteerd. "Het Twiske. De bezoekers aan het woord" (PDF)

U bent hier