h

SP stelt vragen over problemen door tekort aan brugwachters

9 augustus 2019

SP stelt vragen over problemen door tekort aan brugwachters

Vanwege een tekort aan brug- en sluiswachters in de provincie Noord-Holland worden schippers, beroepsschippers en recreanten, gewaarschuwd voor flink langere wachttijden bij de provinciale bruggen en sluizen. Brugwachters moeten tussen bruggen pendelen en dat levert grote problemen op. Voor de SP is dit niet helemaal een verrassing. “Wij hebben de afgelopen jaren al veel werk gemaakt van het afstoten van provinciale brug- en sluiswachters, en we voorzagen problemen in de toekomst”, aldus statenlid Wim Hoogervorst.

Samen met o.a. oud-fractiegenoot Carlien Boelhouwer heeft Hoogervorst de afgelopen statenperiode sterk geageerd tegen het ‘in de markt zetten’ van het beheren van de provinciale bruggen en sluizen. “We zagen aankomen dat het voor de brugwachters zelf verkeerd zou uitpakken, en ook dat de taakuitvoering spaak zou gaan lopen. Trigion, het bedrijf dat de brugwachterstaak nu uitvoert – na aanbesteding – is een beveiligingsbedrijf dat weinig ervaring had en heeft in dit werk. Met het afstoten van de eigen brug- en sluiswachters was de kans groot dat veel ervaring overboord werd gegooid. Helaas lijkt het er op dat dit ook echt gebeurd is”, legt Hoogervorst uit.

“Het is van belang dat er goed wordt gekeken naar de gang van zaken. De SP was en is heel kritisch op het afstoten van overheidstaken en in dit geval blijkt maar weer het waarom daarvan”.

Reden om schriftelijke vragen te stellen aan GS over de ontstane situatie.

De SP wil o.a. graag weten hoe er is omgegaan met het vroegere personeel, hoe het staat met de arbeidsomstandigheden van het huidige personeel en welke oplossing er gezocht wordt. “Alleen maar boetes uitdelen aan Trigion omdat dit bedrijf de taak niet naar behoren uitvoert is wat ons betreft niet voldoende”.

Hieronder leest u de vragen aan GS:

U bent hier