h

SP wil alles weten over vergunningen grafietregenmaker Harsco

31 oktober 2018

SP wil alles weten over vergunningen grafietregenmaker Harsco

Foto: Dirk Weidema / Dirk Weidema
De SP in provinciale staten wil alles weten over vergunningen die de provincie heeft verleend aan Harsco Metals. Het bedrijf verwerkt op het hoogoventerrein ijzerafval. In 2016 ging het bedrijf een "andere werkwijze" toepassen. Sindsdien komen regelmatig wolken grafiet in de lucht, die als dik zwart stof weer neerdaalt op woningen, speelterreinen en auto's. De provincie gaf daarvoor vergunning, omdat "de nieuwe werkwijze niet zou leiden tot andere of grotere gevolgen voor het milieu".

De grafietregens komen uit de Ruwijzer Ontzwavelings- en Afslakinstallatie (ROZA) van Harsco. In die installatie haalt het bedrijf ijzer uit restafval uit de hoogovens. Tata Steel gebruikt dit ijzer opnieuw. De slakken die overblijven worden verkocht, onder meer als funderingsmateriaal. In de vergunning aanvraag voor de nieuwe werkwijze had Harsco geschreven dat door de nieuwe werkwijze "een eindproduct ontstaat dat beter te verkopen is op de externe markt".

Foto: ONZKG / ONZKG
Na de verandering van werkwijze kwamen er regelmatig grote hoeveelheden grafiet (koolstof) in de lucht. Het Beverwijkse CDA-gemeenteraadslid Paul Meiland heeft over stofneerslag in Wijk aan Zee al in januari 2017 vragen gesteld. Burgemeester en wethouders van Beverwijk bevestigden toen dat een stofwolk op 22 december 2016 was veroorzaakt door het uitstorten van ROZA-slakken. Zij kondigden aan dat de provincie afspraken zou gaan maken met Harsco en Tata.

SP-statenlid Marnix Bruggeman vraagt nu aan gedeputeerde of deze afspraken begin 2017 inderdaad zijn gemaakt. Bruggeman wil weten waarom de grafietuitstoot nog steeds niet is gestopt. Pas nu krijgt Harsco een dwangsom van de provincie om de stofuitstoot te stoppen. Bruggeman vraagt welke vergunningvoorschriften zijn overtreden en of de dwangsom niet al eerder had moeten worden opgelegd.

Eerder in 2009 had Harsco – dat toen nog Mutiserv heette – van de provincie al een milieuvergunning gekregen. Bruggeman wil weten of klopt de provincie naderhand de vergunningvoorschriften versoepelde, omdat de provincie in een beroepszaak bij de Raad van State zelf had aangegeven dat ze wel wat konden worden afgezwakt.

Bruggeman: "Het staat buiten kijf dat de hoogovens belangrijk zijn voor de werkgelegenheid. Maar als het om vervuiling gaat, moeten ze het niet te gek maken. En het is de taak van gedeputeerde Tekin van milieu om dat te controleren."

U bent hier