h

Het regent grafiet!

26 oktober 2018

Het regent grafiet!

Foto: robert van koten / SP Velsen

De inwoners van Wijk aan Zee zijn ongerust, boos en zelfs opstandig. En dat is logisch! Want het bedrijf Tata Steel, de vroegere Hoogovens, heeft het dorp weer eens in smerige stofwolken gehuld. Dit door middel van slakverwerker Harsco. 

Reeds sedert lange tijd zijn er stof- en grafietemissies die op het dorp Wijk aan Zee,
gemeente Beverwijk neerdalen. De emissies zijn afkomstig van het bedrijf Harsco en het aantal meldingen is de laatste maanden behoorlijk toegenomen.

Als gevolg van de emissies is de vervuiling op en in woningen, op speelterreinen, op auto's etc. uiteraard ook toegenomen. Bewoners vrezen voor hun gezondheid.

Inmiddels heeft de Omgevingsdienst NZKG Harsco een last onder dwangsom opgelegd die ingaat per 1 november 2018. Daarna geldt de last van €5.000,- per overtreding, met een maximaal bedrag van €150.000,-. Tata Steel heeft de staalproductie op of omstreeks 17 oktober 2018 met 20 procent verlaagd, als milieumaatregel om te voorkomen dat nieuwe grafietwolken over Wijk aan Zee worden uitgestort. Er werden al veel maatregelen aangekondigd, waaronder maatregelen bij Tata Steel, schoonmaak in het dorp Wijk aan Zee en een overkapping bij Harsco. Het Beverwijkse college van burgemeester en wethouders gaat aandringen bij Tata Steel IJmuiden, Harsco en de provincie Noord-Holland om met spoed maatregelen te nemen tegen de grote overlast van grafietuitstoot in Wijk aan Zee en omgeving.

De SP leeft mee met de bewoners van Wijk aan Zee. Zij hebben al vele malen vaker en op allerlei manieren overlast gehad van Tata Steel. En het ziet er niet naar uit dat het de komende twee jaar beter wordt. Daarom stelde SP statenlid Anna de Groot schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten en stelde raadslid Robert van Koten schriftelijke vragen aan B en W van Velsen.

Er moet een einde komen aan de smerige stofwolken! Tata Steel (en slakverwerker Harsco) moet heel snel schoner en milieuvriendelijker worden. Niet alleen omdat de fabriek een verantwoordelijkheid heeft ervoor te zorgen dat het gebied schoon blijft, maar ook voor de gezondheid van de inwoners.
van Wijk aan Zee en omgeving.

U bent hier