h

Kustpact: mazen in de wet moeten snel dicht

23 november 2016

Kustpact: mazen in de wet moeten snel dicht

Projectontwikkelaars kunnen kampeerterreinen straffeloos veranderen in bungalowparken en villawijken. Door deze maas in de provinciale wetten is in Bloemendaal aan Zee een villapark van 113 huizen verrezen op een voormalige camping. De villa's worden te koop aangeboden als beleggingsobject vanaf € 169.000 excl. btw., "midden in de duinen op A-locatie".

Foto: Financieele Dagblad / Financieele Dagblad

Op deze manier komt er weinig terecht van het Kustpact, waarmee provincies, gemeenten en milieuorganisaties het dichtbouwen van de kust juist willen tegengaan. SP-statenlid Marnix Bruggeman stelde daarom schriftelijke vragen.

Ook in Grote Keeten bij Callantsoog haalde projectontwikkelaar Roompot deze truc uit. Hier werden op een campingterrein 33 bungalows van twee verdiepingen neergezet. De provincie zegt echter dat in Noord-Holland de bescherming van de kust al goed geregeld is. De SP heeft daar hoe langer hoe meer twijfels over, nu er nog steeds nieuwe bungalowparken verschijnen. Weliswaar is op de meeste plaatsen nieuwbouw verboden. Maar in de provinciale regels zijn campings gelijk aan bungalowparken. Tegen omzetting kan de provincie daarom niet optreden. Met deze maas in de wet kunnen projectontwikkelaars ook op andere plaatsen nog hun gang gaan. Bruggeman wil met zijn vragen van gedeputeerde staten weten hoeveel kampeerterreinen in de provincie hetzelfde risico lopen. Ook wil hij weten hoe het nu precies zit met de provinciale regels die het veranderen van kampeerterreinen in bungalowparken toestaan. "Wat mij betreft wordt die maas in de provinciale wet zo snel mogelijk gedicht. Die nieuwe bungalows en villa's worden bovendien als beleggingsobject aangeboden. En daarvoor zijn de duinen en het strand al helemaal niet bedoeld."

De SP-statenfractie in Zeeland heeft onderzocht hoe belangrijk de Zeeuwen de bescherming van de kust vinden. Uit het SP-onderzoeksrapport 'De Zeeuwse kust is voor iedereen' blijkt dat maar liefst 95 procent tegen bouwen aan de kust is.

Foto: SP Zeeland / SP Zeeland

U bent hier