h

Steun oproep raden in De Kop voor beter OV

25 mei 2016

Steun oproep raden in De Kop voor beter OV

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
Negen gemeenteraden in Noord-Holland Noord hebben de afgelopen maanden moties aangenomen waarin zij de provincie oproepen het busvervoer te verbeteren in plaats van te verslechteren. Maar PvdA, VVD, D66 en CDA in provinciale staten trekken zich daar niks van aan.  Afgelopen maandag stemden zij tegen een motie van de SP die voorstelde de oproep van de negen gemeenteraden serieus te nemen. SP-statenlid Marnix Bruggeman: "Ook raadsleden van PvdA, VVD, D66 en CDA hebben in hun gemeenten massaal voorgestemd. Onbegrijpelijk dat hun partijgenoten in provinciale staten hun nu dan niet willen ondersteunen." Dezelfde statenleden stemden ook tegen een SP-motie geen extra verhoging van het bustarief toe te staan.

De provincie begint binnenkort met een nieuwe aanbesteding van het openbaar vervoer in Noord-Holland. De nieuwe busconcessie begint in 2018. Er is al een programma van eisen gemaakt dat mogelijk maakt dat buslijnen dan worden opgeheven.

In de afgelopen maanden namen negen gemeenteraden daarom moties aan waarin zij de provincie opriepen tot behoud en waar mogelijk verbetering van de kwaliteit van het openbaar. Het betreft de gemeenteraden van Enkhuizen, Heerhugowaard, Hollands Kroon, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Schagen en Stede Broec. In bijna alle raden werden de moties aangenomen met algemene stemmen.

In provinciale staten wilde de SP gedeputeerde staten daarom op het hart drukken de oproep van de gemeenten serieus te nemen. De provinciale motie werd ingediend samen met GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Ouderenpartij Noord-Holland. Gedeputeerde Post (VVD) wilde er echter niets weten, omdat volgens haar de provincie een beperkt budget heeft. Dit verbaast SP-statenlid Marnix Bruggeman:  "De provincie zwemt in het geld. In dezelfde statenvergadering werd een miljoen uitgegeven voor consultants die een 'Omgevingsvisie' moeten opstellen en nog eens een miljoen subsidie voor een bedrijf dat een biovergasser wil bouwen. Maar de busdiensten in de Kop van Noord-Holland knijpen ze steeds verder af."

Ook een motie van de SP om vanaf 2018 géén extra tariefsverhoging van 14 procent voor de bussen in de Kop toe te staan werd maandag verworpen door dezelfde meerderheid van PvdA, VVD, D66 en CDA. Bruggeman: "Veel buspassagiers hebben toch al geen dikke portemonnee. Die worden straks extra gepakt, terwijl de bustarieven in de afgelopen twintig jaar al zijn verhoogd met een percentage ver boven de inflatie."

U bent hier