h

Energiezuinig huis ook voor sociale huurder

25 mei 2016

Energiezuinig huis ook voor sociale huurder

De provincie moet een plan van aanpak maken voor de verduurzaming van de sociale woningvoorraad in Noord-Holland. Dit was de strekking van een motie die SP-statenlid Geert Ritsema maandag indiende toen provinciale staten spraken over de energietransitie. Ritsema bepleitte verder het plan voor een eigen provinciaal energiebedrijf voor duurzame energie opnieuw op de agenda te zetten. Overigens was het afgelopen maandag het laatste optreden van de SP'er in provinciale staten. Naar verwachting wordt hij op 27 juni benoemd tot wethouder voor ruimtelijke ordening en mobiliteit in Arnhem.

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman

Knelpunt volgens de SP is dat juist sociale huurwoningen nog nauwelijks energiezuinig worden gemaakt. Door de verhuurdersheffing – de "Blok"-belasting – hebben wooncorporaties nauwelijks geld daar in te investeren. Ritsema riep de provincie daarom op in Den Haag te pleiten voor afschaffing van de verhuurdersheffing. Huurders zelf worden op dit moment financieel niets wijzer van energiebesparende maatregelen, in tegenstelling tot mensen met een koophuis. Noord-Holland heeft al geruime tijd een fonds voor energiebesparing. De motie van Ritsema behelsde daarom uit dit goed gevulde fonds geld beschikbaar te stellen voor verduurzaming van sociale huurwoningen. Een meerderheid van provinciale staten – waaronder PvdA en D66 - vond echter dat er al genoeg andere subsidies zijn, en verwierp daarom de motie.

In zijn betoog herhaalde Geert Ritsema nog eens het pleidooi voor windmolens op de industrieterreinen en op de Afsluitdijk. Als blijkt dat er voor het Amsterdamse Westelijk Havengebied meer aanvragen voor windmolens binnenkomen dan nodig voor de officiële doelstelling, dan moet de provincie ook deze aanvragen honoreren.

U bent hier