h

Verlies op Distriport niet ten koste van voorzieningen

25 februari 2016

Verlies op Distriport niet ten koste van voorzieningen

Het verlies van 12 miljoen op het nooit gerealiseerde bedrijventerrein Distriport mag niet ten koste gaan van de inwoners van Noord-Holland. Dit stelt SP-statenlid Marnix Bruggeman in reactie op antwoorden van gedeputeerde staten op door hem gestelde schriftelijke vragen. De provincie zegt het verlies op Distriport af te willen boeken uit de "algemene reserve". Geld uit deze reserve had de provincie ook kunnen gebruiken voor verbetering van het openbaar vervoer, ondersteuning van de zorg of voor natuurbeheer.

Het bedrijventerrein Distriport in Berkhout werd ooit bedacht door VVD-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. De ex-gedeputeerde is inmiddels veroordeeld voor corruptie, onder meer het aannemen van 59.500 euro 'provisie' van de projectontwikkelaars van Distriport. Op het bedrijventerrein heeft zich nog nooit een bedrijf gevestigd.

Hooijmaijers regelde destijds dat de provincie de grond voor Distriport overnam van de projectontwikkelaars. De projectontwikkelaars zouden daarmee een belastingvoordeel halen, en daarna de grond terugkopen van de provincie. Dit laatste is nooit gebeurd. Inmiddels is duidelijk dat het bedrijventerrein er nooit zal komen. De provincie zit nu opgescheept met grond die weinig meer waard is.

Vorige maand adviseerde de accountant van de provincie daarom de grondwaarde met 12 miljoen af te waarderen. In antwoord op schriftelijke vragen van Bruggeman bevestigen gedeputeerde staten dat zij dit advies gaan opvolgen. Verder antwoorden zij dat de afwaardering ten laste zal komen van de algemene reserve. Dit kan betekenen dat er minder geld is voor de gewone taken van de provincie, zoals bijvoorbeeld verbetering van het openbaar vervoer of natuurbeheer.

Bruggeman had ook gevraagd of de provincie het verlies gaat verhalen op Hooijmaijers. Gedeputeerde staten antwoorden dat zij dit niet van plan zijn, omdat de aankoop van de gronden voor Distriport de verantwoordelijkheid is geweest van voltallige college van gedeputeerde staten.

Omwonenden verenigd in het comité 'Berkhout is Boos!' hebben zich jarenlang verzet tegen de komst van het bedrijventerrein. Met de afwaardering van de grond is nu wel duidelijk dat het bedrijventerrein er niet komt. Tegelijkertijd willen gedeputeerde staten nog steeds

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
niet toegeven dat het plan voor Distriport een blunder is geweest: "Wij beraden ons op de verdere toekomst van Distriport." De SP-statenfractie moet hier wat om gniffelen. Iedereen weet immers dat Distriport een volslagen idioot hersenspinsel was. Maar volgens gedeputeerde staten werd zelfs in 2014 de "uitgeefbaarheid van het terrein nog positief ingeschat". De SP vindt dat het de provincie zou sieren gewoon eerlijk toe te geven dat Distriport einde verhaal is, ook als geruststelling naar de omwonenden. Bruggeman: "Daar hoeven gedeputeerde staten zich nu echt niet nog langer op te beraden. Ze geven zelf toe dat er overaanbod is van bedrijventerreinen. En als je de grond financieel afboekt weet je dat er dus geen toekomst meer in Distriport zit."

Zie voor de volledige antwoorden van gedeputeerde staten link hieronder (de antwoorden staan in het document helemaal onderaan).

U bent hier