h

De enorme outlet zal rond Halfweg alles vernielen

14 juni 2015

De enorme outlet zal rond Halfweg alles vernielen

Door een domme fout van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude zal er een enorme outlet gebouwd worden op het terrein van de voormalige suikerfabriek in Halfweg. De provincie toont zich tot dusver machteloos, ondanks dat de Nota Detailhandelsbeleid 2015- 2020 zich tegen factory outlets verzet. SP statenlid Anna de Groot verbaast zich hierover: "Het lijkt wel of de provincie de regie op de detailhandel totaal verloren heeft."

Omdat gemeenten blijven zitten met veel bouwgrond en kantoren en bedrijventerreinen nauwelijks meer mogelijk zijn, zijn er in Nederland veel plannen om factory outlets te gaan bouwen. Dan hebben gemeenten eindelijk kopers voor hun overtollige grond. Het gevolg is dat Nederland volgeplempt wordt met enorme winkelcentra waar voor de gewone markt afgekeurde kleding wordt verkocht.

Foto: anna de groot / anna de groot

De SP vindt dat de enorme outlet van 18.000 vierkante meter er niet moet komen. Behalve dat er weer een heleboel kleinere winkels in Haarlem en Amsterdam worden weggeconcurreerd, zal de outlet ook een enorme impact hebben op het dorpje Halfweg en de omgeving. Er worden grote verkeersproblemen verwacht. Op het terrein van de suikerfabriek is inmiddels ook natuur ontstaan, die voor de bouw van de outlet geruimd zal moeten worden.

SP statenlid Carlien Boelhouwer vindt het zo langzamerhand welletjes met alle ondoordachte detailhandelsplannen in Noord- Holland. "Helemaal niemand, behalve de ontwikkelaar die nauw verbonden is met Hooijmaaijers, heeft baat bij deze outlet in Halfweg. De outlet zal een fataal gevolg hebben voor de detailhandel en het landschap rond Haarlem en Amsterdam. We moeten van de outlet af!"

Bijlage: 

U bent hier