h

Meer dan acht ton voor herstel Rekervlotbrug

17 mei 2015

Meer dan acht ton voor herstel Rekervlotbrug

De Rekervlotbrug werd, veel later dan de planning maart 2011, uiteindelijk op 8 juni 2012 geopend door gedeputeerde Elisabeth Post. Sedertdien werd de vlotbrug getroffen door veel rampspoed. Er zijn perioden geweest waarin fietsers en voetgangers de Rekervlotbrug - een experimenteel en innovatief ontwerp - meer níet dan wel konden gebruiken.

Foto: Anna de Groot / Anna de Groot

Op 21 augustus 2014 werden door de SP al statenvragen gesteld. Dit omdat de vlotbrug op dat moment heel weinig gebruikt kon worden. Ook was al gedeeltelijk bekend welke kosten met de reparatie van de experimentele en innovatieve brug gemoeid zouden zijn. SP-statenlid Anna de Groot: "De teller stond toen op € 650.000,- . Dat is een bedrag waarmee een kleine gemeente in financiële nood aardig geholpen zou kunnen worden."

Op 14 april 2015 stelde de SP opnieuw statenvragen. Dit omdat het door gedeputeerde staten op 16 september 2014 toegezegde onderzoeksrapport nog niet door provinciale staten ontvangen werd. Naar aanleiding van de vragen is het onderzoeksrapport nu binnen. Daaruit bleek dat er waarschijnlijk nog € 170.000,- aan kosten moeten worden gemaakt om de Rekervlotbrug nog extra te repareren en in de toekomst goed te laten functioneren.

De totaalkosten voor de reparatie (en het onderzoek) bedragen opgeteld nu € 820.000,-. Voor het bouwen van de Rekervlotbrug en de toeleidende fietstunnel werd destijds een bedrag van € 8,6 miljoen neergeteld.

Op basis van het onderzoeksrapport worden nog de volgende werkzaamheden aanbevolen:

  • Aanbrengen van drijframen (inmiddels uitgevoerd)
  • Stroombegrenzing en aanpassing van de besturingstechniek (in voorbereiding, uitvoering eind mei)
  • Hermonteren van de brug (uitvoering begin juli)
  • Veldtesten en in- en uitvaarproeven uitvoeren
  • Constructie van de koebrug aanpassen op basis van testen en proeven (de koebrug is het met het waterpeil meebewegende deel van de brug dat bevestigd is aan de oever, uitvoering in september)   

Vragensteller Anna de Groot: "Het lijkt waarschijnlijk dat daardoor de Rekervlotbrug in de nabije toekomst ook weer gedurende dagen of weken niet gebruikt kan worden door fietsers en voetgangers." Volgens gedeputeerde staten moet de ellende van de Rekervlotbrug in oktober dit jaar volledig ten einde gekomen zijn. De SP hoopt dat dit inderdaad het geval zal zijn.

Zie ook: http://www.noord-holland.nl/web/Actueel/Nieuws/Artikel/Werk-aan-duurzaam-herstel-Rekervlotbrug-1.htm

U bent hier