h

Staalslakken met bariumsaus op een bedje van benzeen

3 november 2014

Staalslakken met bariumsaus op een bedje van benzeen

SP-statenlid Marnix Bruggeman heeft gedeputeerde staten gevraagd naar de risico's van het storten van 70.000 ton hoogovenafval bovenop een vuilnisbelt tussen Beverwijk en Heemskerk. De staalslakken dienen als ophoging voor het Aagtenpark, dat bovenop de gesloten vuilstort moet komen. In deze vuilstort zit chemisch afval waaronder benzeen. Met de schriftelijke vragen wil de SP van gedeputeerde staten horen of  de zware metalen uit de staalslakken ondergronds kunnen gaan reageren met het chemisch afval in de stort.      

De gemeente Beverwijk legt het park boven de vuilstort aan. Eerst zou gewoon sloopafval worden gebruikt voor de ophoging. Maar omdat dit "op" zou zijn werd via een bedrijf op het hoogoventerrein 70.000 ton staalslakken gekocht. Deze staalslakken zijn een afvalproduct van de Hoogovens.

De provincie is toezichthouder voor gesloten vuilstortplaatsen. Maar ook verleende de provincie een subsidie van 600.000 euro voor de aanleg van het Aagtenpark boven de stortplaats, tussen de Beverwijkse Bazaar en de woonwijk Broekpolder. Omdat de provincie dus ook betrokken is, wil de SP-fractie Noord-Holland opheldering van gedeputeerde staten.

Staalslakken worden wel vaker gebruikt voor ophoging, bijvoorbeeld bij de aanleg van wegen. Bruggeman wil echter weten of ze ooit wel eens eerder zijn gebruikt bovenop een vuilnisbelt. Ook bij andere toepassingen is vastgesteld dat er lood, cadmium, barium en vanadium uit de staalslakken kan sijpelen. Weer andere stoffen uit de staalslakken kunnen leiden tot verzuring van het grondwater en omringende sloten en vijver, met vissterfte tot gevolg. In sommige gevallen moesten de slakken daarom weer worden weggehaald. De SP vraagt of gedeputeerde staten kunnen garanderen dat al deze risico's hier niet bestaan.

In Beverwijk wordt de staalslakkenlaag tot zes meter dik. Bruggeman wil weten of er door het enorme gewicht van de slakkenlaag chemisch afval uit de belt daaronder naar de omgeving wordt weggeperst.

Beverwijk zou haast hebben met het afmaken van het park, omdat het anders de provinciale subsidie van zes ton zou verspelen. Bruggeman constateert echter dat de provincie al een keertje uitstel had gegeven. Hij vraagt waarom dit niet nogmaals is gevraagd, zodat Beverwijk rustig had kunnen afwachten tot er weer 'normaal' ophogingsmateriaal beschikbaar is.

U bent hier