SP-Statenlid Heidi Bouhlel stelt vragen over wooncrisis - met beantwoording
SP-Statenlid Heidi Bouhlel stelt vragen over wooncrisis - met beantwoording

Nederland verkeert in een diepe wooncrisis, en ook in de provincie Noord-Holland is dit merkbaar. De provincie heeft zich als doel gesteld 191000 woningen te bouwen. De SP steunt deze ambitie, maar benadrukt dat deze woningen er moeten komen voor de mensen die nu het hardst getroffen worden door de crisis: starters, mensen met een lager of middeninkomen, en degenen die door torenhoge huren of lange wachtlijsten geen fatsoenlijke woonruimte kunnen vinden.
Betaalbare huurwoningen met een maximale prijs van €800 zijn haalbaar, maar alleen als we durven om het bouwen van woningen uit de markt te halen. De markt heeft de crisis immers niet opgelost, maar juist verergerd. De provincie moet de regie pakken en grond en woningbouw niet overlaten aan speculanten en projectontwikkelaars die vooral winstgedreven bouwen.
Om een helder beeld te krijgen van onze mogelijkheden en om de provincie aan te sporen tot actie, heeft Heidi Bouhlel namens de SP-fractie de volgende vragen gesteld, met beantwoording van de provincie:
1. Hoeveel grond heeft de provincie momenteel in bezit, zowel in absolute oppervlakte (m²) als in percentage van de totale grond in de provincie?
Antwoord: De provincie heeft op dit moment 13.284 ha grond in eigendom. Dit is inclusief 3.471 ha die valt binnen de beheergrenzen van provinciale wegen en wateren. Het provinciale eigendom (buiten weg/water) van 9.813 ha vormt ca 3,7% van het totaal aan landareaal in de provincie (266.261 ha).
2. Hoeveel van deze grond heeft op dit moment de bestemming landbouw?
Antwoord: 1.811 ha van de provinciale eigendommen heeft de bestemming landbouw.
3. Hoeveel van deze grond heeft de bestemming natuur?
Antwoord: 7.865 ha van de provinciale eigendommen heeft de bestemming natuur
4. Hoeveel van deze grond heeft de bestemming wonen?
Antwoord: Ca 7 ha van de provinciale eigendommen heeft de bestemming wonen en is als zodanig al in gebruik.
5. Hoeveel van deze grond kan op korte termijn worden omgezet naar woonbestemming?
Zie antwoord 4, voor specifieke percelen waar woningbouw op termijn mogelijk is, lopen de gesprekken al met de desbetreffende gemeenten.
6. Welke afspraken maakt de provincie met gemeenten over het realiseren van sociale huur en betaalbare koopwoningen?
Antwoord: Wij hebben hierover met gemeenten en het Rijk afspraken gemaakt in de Woondeals voor NHN en MRA. Hierbij is het uitgangspunt dat de programmering voor twee derde uit betaalbare, woningen bestaat, waaronder 30 procent (van het totaal) in de sociale huur. De overige 37% valt dan binnen het betaalbare segment, zowel huur als koop.
Daarnaast is, in lijn met het Wetsvoorstel “versterking regie volkshuisvesting” afgesproken dat gemeenten met weinig sociale huurvoorraad toegroeien naar een fair share in de voorraad, door relatief meer sociale huur in de programmering op te nemen. Terwijl gemeenten met een relatief grote sociale huurvoorraad minimaal 40% in het betaalbare segment moeten realiseren. Tegelijkertijd moet de programmering op het niveau van de provincie en woningbouwregio wel minimaal 30% sociale huur bevatten. Deze opdracht vraagt nadere uitwerking, hier wordt in de volkshuisvestingsprogramma’s in 2025 en 2026 invulling aan gegeven. De provincie heeft hierin een coördinerende rol en bewaakt de regionale optelsom om op twee derde betaalbaar uit te komen.
7. Hoeveel gemeentes hebben een leegstandsverordening?
Antwoord: Dit is bij ons niet bekend.
8. Hoe worden deze gehandhaafd?
Antwoord: Dit is een gemeentelijke verantwoordelijkheid.
9. Hoeveel sociale huurwoningen zijn er momenteel in de provincie, en welk percentage daarvan wordt beschermd tegen verkoop.
Antwoord: In 2023 stonden in Noord-Holland 437 duizend sociale huurwoningen, waarvan 388 duizend in de DAEB-voorraad van woningcorporaties. Bescherming tegen verkoop wordt niet door ons geadministreerd, dit is onderdeel van de prestatieafspraken in elke gemeente.
10. Hoeveel van de nieuw geplande woningen vallen binnen de categorie ‘betaalbaar’ (huur onder €800, koop onder de NHG-grens)?
Antwoord: Tot en met 2030 zijn in Noord-Holland 61.100 sociale huur woningen gepland, 34.500 woningen middenhuur en 17.700 woningen betaalbare koop.
11. Welke eisen stelt de provincie aan duurzaamheid en energiezuinigheid bij nieuwbouwprojecten?
Antwoord: Als provincie stellen wij geen eisen over duurzaamheid en energiezuinigheid aan nieuwbouwprojecten. Deze eisen worden op Rijksniveau bepaald en zijn terug te vinden in het Besluit bouwwerken Leefomgeving (wat onderdeel is van de Omgevingswet). Wij stimuleren ontwikkelaars, corporaties en gemeenten om uit vrijwilligheid gebruik te maken van het convenant Toekomstbestendig bouwen en elkaar uit te dagen om zonder meerkosten een betere duurzaamheidsprestatie neer te zetten.
12. Op welke manier ondersteunt de provincie initiatieven voor collectief en coöperatief wonen, zoals wooncoöperaties?
Antwoord: Hier hebben wij momenteel geen beleid en/of financiële middelen voor. Dit is geen onderdeel van de actieagenda wonen, de woondeals en/of andere afspraken met de gemeenten, maar een gemeentelijke afweging.
Reactie toevoegen