h

Van beschermd natuurreservaat het Zwanenwater een militair oefenterrein maken? Een slecht idee!

17 augustus 2024

Van beschermd natuurreservaat het Zwanenwater een militair oefenterrein maken? Een slecht idee!

Bij de zoektocht naar nieuwe oefenlocaties heeft Defensie haar oog laten vallen op het Zwanenwater, een kwetsbaar en beschermd natuurreservaat dat door de provincie in 2017 officieel tot stiltegebied is uitgeroepen. SP-fractievoorzitter Remine Alberts heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan het College.

De SP wil onder andere weten of Gedeputeerde Staten van tevoren op de hoogte is gebracht van het plaatsen van het Zwanenwater op de lijst van zoeklocaties, hoe er wordt omgegaan met de burgerparticipatie en natuurlijk het belangrijkste: of GS het met ons eens is dat dit een heilloos idee is en zo ja, wat GS kan doen om deze ontwikkeling tegen te gaan.

Natuurreservaat het Zwanenwater bevindt zich aan de rand van Callantsoog. Hier liggen de grootste duinmeren van Europa. Het is een belangrijke pleisterplaats voor trekvogels, er broeden meer dan 75 vogelsoorten, maar het is ook een leefgebied voor tal van andere diersoorten. Het Zwanenwater is een prachtig Natura 2000-gebied waar zelfs tien verschillende soorten orchideeën groeien tussen honderden andere bloeiende planten.

Voor Natuurmonumenten, de eigenaar van het Zwanenwater, is het ondenkbaar dat juist dit beschermde natuurgebied wordt gezien als mogelijk oefenterrein. Ook heeft de gemeenteraad van Schagen zich in een motie unaniem tegen de plannen uitgesproken.

Natuurmonumenten beraadt zich op landelijke vervolgstappen, want het Zwanenwater is niet het enige natuurgebied waar Defensie wil oefenen. Wij delen de zorgen van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, die benadrukken dat defensieruimte niet ten koste mag gaan van kwetsbare, beschermde natuur.

 

Schriftelijke vragen SP

Reactie Natuurmonumenten 

Artikel Noordhollands Dagblad

 

Reactie toevoegen

U bent hier