h

Standpunt SP: stop de afbraak en investeer in goed en betaalbaar openbaar vervoer

19 juni 2024

Standpunt SP: stop de afbraak en investeer in goed en betaalbaar openbaar vervoer

Foto: Joaquin Alexander

De afgelopen jaren is het OV-netwerk steeds verder uitgekleed: buslijnen naar kleinere plaatsen zijn vervangen door bel- en buurtbussen of zijn helemaal verdwenen. Scholieren uit dorpen zijn het volgende slachtoffer van deze afbraakpolitiek: bijna alle scholierenlijnen worden in juli geschrapt. De SP vindt dat de hele provincie goed bereikbaar moet zijn. Dat is het beste te bereiken met een provinciaal OV-bedrijf, wat beter is voor zowel de reiziger als de positie van de buschauffeurs. 

 

In de "Visie Publieke Mobiliteit" legt het huidige college van GS de nadruk op hubs of OV-knooppunten, deelmobiliteit en buurtbussen. Mooie termen voor een ordinaire verschraling van het vervoersaanbod. Er wordt gefocust op de hoofdlijnen terwijl een steeds groter deel van de provincie slechter bereikbaar wordt. Met als gevolg dat er steeds minder van het OV gebruik wordt gemaakt, want als het begin-/eindstuk van de reis moeizaam is of ontbreekt, kiezen de meeste mensen ervoor om de hele reis maar met de auto af te leggen, waardoor het reizigersaanbod op de drukkere lijnen ook weer omlaag gaat. Zo help je het hele OV om zeep. Wie geen auto heeft, heeft helemaal het nakijken. 

 

Reactie toevoegen

U bent hier