h

Datacenters in Noord-Holland: overbodig en schadelijk

22 april 2024

Datacenters in Noord-Holland: overbodig en schadelijk

Een aantal partijen in de Staten vinden dat er nóg meer datacenters in Noord-Holland mogen komen. De SP vindt dat het nu wel (meer dan) genoeg is. Er zijn al meer dan genoeg datacenters in Nederland voor Nederlandse data. Het Nederlandse elektriciteitsnet is al zwaar overbelast, waardoor bedrijven en woningen niet aangesloten kunnen worden. Ook is er nog steeds vaak veel drinkwater nodig voor de koeling. Uitbreiding van het aantal datacenters moet dus niet worden toegestaan. 

Het gebruik van de Nederlandse datacenters is nu al gelijk aan dat van 1,8 miljoen huishoudens. Ieder jaar groeit het energiegebruik van datacenters met 5%. Intussen moeten andere bedrijven jaren op een aansluiting wachten en komt zelfs de woningbouw in gevaar door de krapte op het elektriciteitsnetwerk. De energie van het windpark Middenmeer, het grootste van Nederland, van 100 enorme windmolens wordt grotendeels voor het megadatacenter van Microsoft in Hollands Kroon gebruikt. Nederland krijgt de overlast en Microsoft de winst.  

Het argument dat in Nederland zich een groot internetknooppunt bevindt en dat de paar milliseconden tijdwinst die dat voor internetgebruikers uit andere landen oplevert betekent dat wij datacenters voor de rest van de wereld moeten onderhouden is absurd. Driekwart van de datacenters in Nederland bedienden in 2021 al buitenlandse afnemers. Het zou veel logischer zijn deze centra te bouwen in landen als IJsland, Zweden en Noorwegen waar zowel veel schone elektriciteit uit waterkracht en geothermie als natuurlijke koeling door de lage temperaturen beschikbaar zijn.  

 

Microsoft neemt tien jaar lang alle energie af van nieuw windmolenpark Nuon - IT Pro - Nieuws - Tweakers 

Amsterdamse stroomnet jaren dicht (binnenlandsbestuur.nl) 

Opnieuw problemen op het stroomnet, nu in grote delen van Amsterdam-West | Amsterdam | AD.nl 

Grootste datacenter van Amsterdam komt er aan: vloek of zegen voor de stad? - AT5 

Datacenters verbruiken steeds meer stroom van overbelast net. Gebruik gelijk aan stroom voor 1,8 miljoen huishoudens | Haarlems Dagblad 

Datacenters in Nederland bedienen vooral buitenlandse markt - NRC 

Opening grootste windpark van Nederland; meeste stroom naar datacenter Microsoft (nos.nl) 

Reactie toevoegen

U bent hier