h

Tata Steel stelt mensen bloot aan kankerverwekkende asbest – ‘Waar houdt het op bij dit bedrijf?’

22 september 2022

Tata Steel stelt mensen bloot aan kankerverwekkende asbest – ‘Waar houdt het op bij dit bedrijf?’

Foto: Shirley de Jong / flickr

De SP stelt vragen aan het provinciebestuur over het nieuws dat er bij Tata Steel in korte tijd 35 incidenten zijn geregistreerd waarbij asbest is vrijgekomen. Statenlid Anna de Groot: “Tata wordt alwéér in verband gebracht met ongezonde incidenten voor werknemers en omgeving. Vanaf 2017 hebben in ieder geval 1825 medewerkers en bezoekers kankerverwekkende asbestvezels in hun lichaam gekregen. Het onderste moet ook uit deze kan worden gehaald. Waar houdt het op bij dit bedrijf?”

Sinds 1994 werd het gebruik van asbest verboden, omdat blootstelling daaraan kan leiden tot de dood als gevolg van asbestkanker. Na de zovele incidenten met kankerverwekkende lood en PAK’s in de lucht en met Chroom-6 in het grondwater, is Tata Steel alweer in opspraak: Tata begaat een strafbaar feit door mensen bloot te stellen aan asbest. Uit één van de nieuwsberichten van het Noord-Hollands Dagblad blijkt dat één op de vijf werknemers ermee in aanraking is gekomen. Oud Eerste Kamerlid Bob Ruers (SP) geeft zelfs aan dat iedereen bij Tata Steel asbest inademt. De SP doet navraag bij het provinciebestuur en wil o.a. weten hoe de controles bij werkzaamheden verlopen, hoe de provincie hierin optreedt als bevoegd gezag en wat Tata doet om van het asbest af te komen.

Foto: Tata Steel 2020 / Marcel Lathouwers


 

De SP-vragen treft u hier aan (link). Deze moeten binnen 30 dagen na indienen worden beantwoord.

 


Het Noord-Hollands Dagblad deed hier onderzoek naar bij Tata Steel en wijdde er op één dag vier artikelen aan:

 

U bent hier