h

Taart voor strijdende buschauffeurs

7 september 2022

Taart voor strijdende buschauffeurs

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Vandaag worden stakers in het streekvervoer een hart onder de riem gestoken. Na een warm welkom vertellen buschauffeurs aan SP-leden waarom ze hun werk hebben neergelegd. Deze estafettestaking wordt door vakbond FNV door heel het land georganiseerd. De Alkmaarse SP-fractievoorzitter Rigo Wijdoogen daarover: “Goede arbeidsvoorwaarden en een goede beloning zorgen ervoor dat het beroep aantrekkelijk wordt. We hebben onze buschauffeurs namelijk hard nodig. Het openbaar vervoer moet weer van ons allemaal worden; als basisvoorziening. Wij steunen deze strijders daarom van harte.”

In de provincies Noord-Holland en Utrecht leggen vandaag buschauffeurs hun werk neer. Op andere dagen in de week zijn het de chauffeurs in andere delen van het land. Als deze stakingen niet tot resultaat leiden dat er een betere CAO komt, dan zal er op 16 september een grote landelijke stakingsdag worden gehouden. Op die dag staan vrijwel alle streekbussen en regionale treinen stil. De chauffeurs staken voor een betere CAO, omdat ze een hoger salaris en meer vaste contracten eisen.; dat zou meer nieuwe collega’s aantrekken waardoor tevens de werkdruk wordt verlaagd. In het Vakbondshuis en bij de Connexxion-busstalling in Alkmaar zijn gedurende de dag tientallen chauffeurs aanwezig. Enkelen van hen vertellen de aanwezige SP’ers hun verhaal. Bijvoorbeeld over het tekort inroosteren van diensten waar de werknemer vervolgens zélf achteraan moet gaan. En over werkdagen zonder pauzes (‘ergens even plassen, zit er vaak niet in’) en over de diensten op de weekenddagen terwijl overeengekomen is om op vaste dagen doordeweeks te gaan rijden.

SP’ers zijn door heel het land bij de stakers in het openbaar vervoer op bezoek om steun te betuigen. Eerder al bij NS-medewerkers en in de komende tijd bij nog meer stakende buschauffeurs. De SP hoopt van harte dat al deze medewerkers hun eerlijk deel krijgen en dat het werk weer plezierig wordt, waar men trots op kan zijn.

 


Stakende chauffeurs bij het vakbondshuis en bij de stalling in Alkmaar krijgen taart van de SP.

Foto: Marcel Lathouwers / SP
Foto: Marcel Lathouwers / SP

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Foto: Marcel Lathouwers / SP

Foto: . / .

U bent hier