h

Leg zeggenschap over de brandweer waar het hoort!

22 juni 2022

Leg zeggenschap over de brandweer waar het hoort!

Foto: Heidi Bouhlel / SP

Brandweerkorpsen in de regio Noord-Holland Noord dreigen uitgekleed te worden, tot grote verbazing van korpscommandanten, vrijwillige brandweerlieden en de SP. De kazernes van Ursem en Slootdorp zouden moeten sluiten en veertien andere korpsen mogen bepaalde taken niet meer uitvoeren. Althans, dat was het plan van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. De directeur van die veiligheidsregio voelde de hete adem van de korpsen in de nek en spreekt nu niet meer over een plan, maar over een ‘denkrichting’. De SP is er echter nog niet van overtuigd dat de desastreuze ideeën van tafel zijn. In de Tweede Kamer zorgde de SP er onlangs voor dat de zeggenschap van brandweerlieden sterk wordt verbeterd.

Staten-commissielid Heidi Bouhlel: “Het is een vreemde gang van zaken; de veiligheidsregio leek aan alles en iedereen voorbij te gaan met dit plan. Pas na lancering van het plan en alle commotie die daarna ontstaan is, gaat de veiligheidsregio het gesprek aan. Beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen.” Het SP-Kamerlid Van Nispen bracht eerder al – met succes – een motie¹ in stemming. Voor de SP is het van groot belang dat brandweerlieden meer zeggenschap krijgen over hun werk en over de brandveiligheid. “Het lijkt erop of er door de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord een knuppel in het hoenderhok is gegooid en dat het met een korreltje zout genomen kan worden, maar de plannen zijn nog niet van tafel. De onrust bij de kazernes en bij de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers is onverminderd groot”, besluit Bouhlel.

De SP spreekt met korpsen en brandweervrijwilligers en houdt nauwgezet de ontwikkelingen in de gaten. De zeggenschap over onze brandweer moet namelijk bij de brandweer zelf en bij de volksvertegenwoordigers komen te liggen en niet bij een directeur van de veiligheidsregio. De getoonde ‘tekentafel-realiteit’ lijkt op een gevaarlijke bezuinigingsdrift.


¹ 14 april 2022: De unaniem aangenomen Tweede Kamermotie van SP-Kamerlid Michiel van Nispen over “meer zeggenschap voor de werkvloer bij het maken en uitvoeren van voorstellen rondom brandweerzorg”


 

Lees er meer over:

 

Foto: Heidi Bouhlel / SP
 

Reactie toevoegen

U bent hier