h

Behoud de Noord-Hollandse recreatieoorden

7 januari 2022

Behoud de Noord-Hollandse recreatieoorden

Foto: Marcel Lathouwers / SP

De SP wil samen met de ChristenUnie in de provincie een discussie starten over de Noord-Hollandse recreatieoorden. De betaalbare campings en recreatieparken worden als zoete broodjes over de toonbank verkocht aan grote marktpartijen en omgebouwd tot luxe resorts. Recreanten die er hun onderkomen hebben, moeten wat ons betreft beter worden beschermd tegen de grillen van roofinvesteerders die niets op hebben met de negatieve maatschappelijke effecten van hun kapitaalzucht. Daarom moet er wat ons betreft een eenduidig provinciaal beleid komen, waarin we zorg dragen voor deze parken en recreanten. Op maandag 10 januari starten we het debat daarover.

Iedereen verdient op zijn tijd een periode waarin je – al dan niet met het gezin - er even tussenuit kan. Voor mensen die nauwelijks wat te makken hebben, is het onmogelijk om naar verre landen te reizen. Gelukkig zijn er voor hen alternatieven dichtbij huis. Het probleem is echter dat deze alternatieven in rap tempo verdwijnen. Grote marktpartijen als Roompot, Europarcs en CapFun zijn daarvoor medeverantwoordelijk. Beleggers en ontwikkelaars vreten als sprinkhanen deze betaalbare recreatieoorden kaal en laten het verbouwen tot luxe resorts. Mensen die hier een chalet of caravan hebben staan, worden daardoor van hun geliefde plekje verdreven. Nieuwe recreanten met een kleine portemonnee kunnen hier eveneens niet meer terecht. Eerder hield de SP, in samenwerking met ChristenUnie, een grootschalig onderzoek* naar het beleid bij alle Noord-Hollandse gemeenten en onder ruim honderd vakantieparken. Hier zijn harde conclusies uit getrokken. Het blijkt onder andere dat er gewoonweg geen beleid is omtrent de omgang met de honderden recreatieoorden in Noord-Holland.

Zolang caravans en chalets plaats moeten blijven maken voor luxe resorts, dan blijft er niets meer over van de Noord-Hollandse recreatieoorden. ‘Er even tussenuit gaan’ wordt daardoor voor duizenden inwoners onbereikbaar. De provincie moet daarom de touwtjes stevig in handen kunnen nemen. Op maandag 10 januari is de discussie live te volgen. We zijn erg benieuwd naar de houding van de andere politieke partijen hierover.

Kijk aanstaande maandag online vanaf 18.15u mee via: https://noord-holland.stateninformatie.nl/live

* Het SP-onderzoeksrapport "Recreatieoorden Noord-Holland" treft u hieronder als PDF aan.

Reacties

Halli, het zou fijn zijn als dit ook in Drenthe kan. Vorig jaar camping de Horrebieter in Hoogersmilde overgenomen door een investeerder, daar moeten de meeste vaste plaatsen wijken voor bungalows en glamping tenten en nu per 1 april camping de Bremkamp inHoogersmilde gesloten. Nu kregen wij van camping de Reeenwissel in Hoofersmilde bericht dat op 11 maart onze camping ook is verkocht aan een investeerder. Deze wil moderniseren ... we weten nog niet wat er precies gaat gebeuren maar het levert veel stress en onrust op. Stop dit alsjeblieft, er blijft geen camping over voor "de gewone man", wij hoeven blijkbaar geen vakantie of een eigen plekje meer, dat is straks alleen maar weggelegd voor de rijken ... help ons alsjeblieft!

Reactie toevoegen

U bent hier