h

Niet alleen maar lof voor N23

28 september 2021

Niet alleen maar lof voor N23

Foto: Wim Hoogervorst / SP

De provincie steekt de loftrompet over het project N23. De nieuwe provinciale weg van Heerhugowaard naar Enkhuizen, slingert zich dwars door West-Friesland. Het project – nu hernoemd naar N194 en N307 – heeft ruim € 410 miljoen gekost. Er is zelfs € 9,17 miljoen over.

“De SP is altijd kritisch geweest over het project”, aldus SP-statenlid Wim Hoogervorst. “Nut en noodzaak zijn ons nooit helemaal helder geworden. Tussen Heerhugowaard en Enkhuizen levert de nieuwe weg negen minuten reiswinst op. Je zou dat wel als ‘nuttig’ kunnen betitelen. Maar het is niet alles goud dat er blinkt.” De aanleg van de weg heeft op veel plekken langs de route geleid tot nieuwe problemen, waar Hoogervorst aandacht voor vraagt. “Geluidsoverlast bij Broekerhaven, onveilige parallelwegen bij De Goorn, veel gevaarlijk landbouwverkeer dat zich door Hoogkarspel heen wurmt – deze problemen zijn een gevolg van de nieuwe weg en die problemen moeten worden opgelost”, aldus Hoogervorst. “Bij Enkhuizen komt het verkeer, dat vooral in de spits aanzienlijk drukker is geworden, toch in de fuik terecht van de Houtribdijk. Alleen als een officiële verkeerstelling aangeeft dat het nodig is om deze situatie aan te passen gaat het gebeuren. Wij willen dus snel zo’n telling”.

Gedeputeerde Olthof is bereid om met de West-Friese gemeenten in gesprek te gaan over de ontstane problemen, maar neemt niet op voorhand geld mee. “Wat Olthof en de meerderheid van de Staten betreft gaat de negen miljoen euro die over is gewoon in de grote pot. Wij willen liever dat dit geld besteed wordt aan het oplossen van de nieuwe problemen. Als dat niet kan, dan zouden de gemeenten die hebben meebetaald aan de N23 hun evenredige deel van het restbedrag moeten kunnen krijgen”, vindt de SP-fractie.

Foto: Wim Hoogervorst / SP

Reactie toevoegen

U bent hier