h

SP vraagt aandacht mensenrechten Shandong (China)

15 december 2020

SP vraagt aandacht mensenrechten Shandong (China)

Foto: Belga / De Morgen

De SP heeft in de PS-vergadering van 14 december een motie ingediend waarin zij GS opriep met een voorstel te komen om de zusterrelatie met de Chinese provincie Shandong te beëindigen. China neemt het niet zo nauw met de mensenrechten – de SP vindt een economische verbintenis niet zo gepast en wil er van af.

Commissaris van de Koning, Arthur van Dijk – hij heeft internationale zaken in de portefeuille – gaf aan dat de rijksoverheid de lijnen uitzet voor betrekkingen tussen landen, provincies en gemeenten. Ook erkent hij dat China anders denkt over mensenrechten. Maar het komen met een voorstel om de verbintenis op termijn te verbreken vindt hij wat vroeg. Hij zegde toe in ‘Den Haag’ wel te willen aangeven dat we ons zorgen maken over relaties met landen (en dus ook provincies en gemeenten) die de rechten van mensen schenden.

De motie¹ haalde het nu niet – de meeste Statenleden gingen akkoord met de woorden van Van Dijk. De SP zal bij toekomstige discussies over ‘internationale zaken’ de mensenrechtenkwestie overigens wederom aankaarten.

Foto: Foto / Wikipedia

¹ De SP-motie treft u hieronder in de bijlage (PDF)

 

U bent hier