h

Pallas betaalt lening nog niet terug

1 september 2020

Pallas betaalt lening nog niet terug

Foto: Johan Wieland / Flickr

Het lukt Pallas - de partij die op het terrein van de reactor in Petten een nieuwe productiefaciliteiten voor medische isotopen wil bouwen - niet om de lening van € 40 miljoen van de provincie terug te betalen. De beoogde private investeerders willen nog geen “JA” zeggen tegen samenwerking.

De investeerders willen meer zekerheid over de invloed die de overheid nog blijft houden op het productieproces en de exploitatie. Zo moet helder worden afgesproken wie het straks voor het zeggen heeft. Ook is er nog veel onduidelijkheid over de vergunning, die in het kader van de Kernenergiewet nog verleend moet worden. 

Gedeputeerde Staten heeft Pallas tot 1 januari 2022 uitstel gegeven. De lening kan namelijk pas worden terugbetaald als de investeerders echt partner in het project zijn. De SP benoemde tijdens de commissievergadering van afgelopen maandag dat dit dus nog allerminst zeker is. Statenlid Wim Hoogervorst: “De provincie, en dus onze belastingbetalers, loopt een groot risico. De gedeputeerde heeft er ‘veel vertrouwen in dat het goed komt’, maar de bezwaren die wij altijd hebben aangevoerd blijven bestaan.”

Hoogervorst benoemde ook nog een ander mogelijk probleem. “Inmiddels zijn de oude laboratoria van de Reactorcentrale Nederland (RCN) gesloopt. Het zou zomaar kunnen dat de grond onder deze gebouwen ernstig vervuild is. Dan hebben we een groot probleem”. Gedeputeerde Zaal kon niet zeggen of er vervuiling is. Ze zegde voorzichtig een onderzoek toe. “Alle reden om alert te blijven”, aldus SP-er Hoogervorst.

U bent hier