h

SP START ACTIE TEGEN HUURVERHOGING: NUL IS GENOEG

27 april 2020

SP START ACTIE TEGEN HUURVERHOGING: NUL IS GENOEG

Foto: SP / SP.nl

Woningsdag zou nog veel leuker zijn als iedereen een goede en betaalbare woning heeft. Vorig jaar had al de helft van de huurders moeite met het betalen van de huur. En velen krijgen het nu nog moeilijker, omdat op dit moment veel gezinnen in Nederland door de coronacrisis te maken krijgen met een terugval in inkomsten. Maar ondertussen gaan de huren per 1 juli voor velen nog verder omhoog. De SP roept daarom vandaag alle huurbazen op om de huurverhoging te stoppen.

SP Tweede Kamerlid Sandra Beckerman: “De berichten stromen bij ons binnen. Van moeders die onbeschermd werken in de thuiszorg en bij thuiskomst op de mat een brief vinden dat de huur van hun sociale huurwoning weer omhoog gaat. Van mensen die hun inkomen verliezen en wel aan het einde van de maand een torenhoge vrije sector huur moeten betalen. Dit raakt me diep. Per direct de huren bevriezen is noodzakelijk. Wij roepen dan ook iedereen, huurder of niet, die deze mening deelt op om steun uit te spreken. Zo laten we samen zien dat we willen dat de minister, wethouders en huurbazen deze noodzakelijke eerste stap zetten.” In de Eerste Kamer werd deze week een motie van SP senator Tiny Kox aangenomen om de huren te bevriezen. Daarmee is het nog niet zeker dat het kabinet dat ook gaat doen. Voor de SP is huurbevriezing slechts een eerste stap. Veel meer is nodig om uit de wooncrisis te komen.

De SP diende in de provincie Noord-Holland, samen met de PvdD, PvdA en 50Plus een motie in om de regering ertoe aan te zetten de verhuurdersheffing af te schaffen. ‘We zitten te schreeuwen om woningcorporaties die slagvaardig zijn en hun werk kunnen doen, terwijl dat in geringe mate kan’, aldus SP-fractievoorzitter Eric Smaling. Naast de betaalbaarheid van woningen is het een enorm gemis dat corporaties gewoonweg nauwelijks nieuwe sociale huurwoningen kunnen bijbouwen. Deze regering zet de sociale woningbouw klem.

Lees hier het artikel over de aangenomen motie van de SP 'Stop de verhuurderheffing'.

 

U bent hier