h

SP stelt (wederom) vragen over de buurtbus

28 december 2019

SP stelt (wederom) vragen over de buurtbus

Foto: SP / hartvannederland.nl

Op een aantal plekken in onze provincie heeft een kaalslag plaats gevonden in het OV. Verschillende reguliere lijndiensten zijn, omdat ze ‘niet rendabel’ zouden zijn, vervangen door buurtbussen. Op die plekken zijn buurtbusverenigingen opgericht. Deze verenigingen van vrijwilligers rijden in kleine, acht-persoonsbusjes door kleinere dorpen en steden, om toch een vorm van openbaar vervoer te kunnen bieden. De SP heeft respect voor al die vrijwilligers - zonder hen zou er waarschijnlijk op veel plekken helemaal geen bus meer rijden.

Met regelmaat krijgen wij berichten dat buurtbussen overvol zijn. Bussen waar dertien, veertien passagiers in zitten zijn geen uitzondering. Dit levert grote problemen op, omdat dit wettelijk helemaal niet mag en dit gevolgen heeft voor de chauffeur als zich een ongeval voordoet. De statenfractie van de SP heeft hier schriftelijke vragen over gesteld: hoe zit het met de voorlichting aan vrijwillige chauffeurs en met controle op de eisen?

Verder heeft GS een nieuwe subsidieregeling in het leven geroepen om buurtbusverenigingen te steunen bij het zoeken van vrijwilligers. Reden voor de SP om het hele subsidieplaatje eens op een rijtje te zetten. Uiteraard blijven wij zoeken naar mogelijkheden om reguliere lijndiensten weer terug te krijgen. Ook daarover stelt de SP-fractie vragen.

Een interview met Wim Hoogervorst over de buurtbussen en zijn vragen, van WF Nieuws treft u hier

Alle vragen van statenlid Hoogervorst treft u hieronder

U bent hier