h

Provincie moet draagvlak voor energiemaatregelen vinden

4 oktober 2019

Provincie moet draagvlak voor energiemaatregelen vinden

Foto: Rixter II / Flickr.com

In navolging van het Klimaatakkoord gaat de regering 30 zogenaamde Regionale Energie Strategieën (RES) uitzetten. In Noord-Holland zijn het er twee, Noord en Zuid. De RES richt zich op duurzame opwek van energie (vooral zon en wind) en het verduurzamen van huizen en andere gebouwen. Dankzij de SP moet de provincie nu zorgen voor draagvlak voor te nemen energiemaatregelen. Tot nu toe laat zich dat behoorlijk te wensen over.

Landbouw, industrie en verkeer vallen er niet onder en energiebesparing ook niet. SP Statenlid Smaling vroeg aandacht voor de democratische controle door de provincie. Ook voor een veel concretere invulling van de begrippen 'draagvlak' en 'participatie'. Veel projecten raken namelijk aan de persoonlijke levenssfeer van mensen (bijvoorbeeld vanuit het begrip 'van het gas af' en de veranderingen in het landschap). Iedereen roept dat draagvlak belangrijk is, maar vaak genoeg krijgt de initiatiefnemer toch gewoon zijn zin. Participatie wordt vaak ook verward met het door de brievenbus werpen van een informatiefolder. De SP-motie over het laatste onderwerp werd bijna Statenbreed aangenomen. Alleen CDA was tegen.

Lees hieronder de motie:

motie

vergadering Provinciale Staten – 30 september 2019

agendapunt 9 – Startnotities Regionale Energiestrategieën (VD-65)

draagvlak en participatie in de Regionale Energiestrategieën (RES)

 

                         

Provinciale Staten van Noord-Holland in vergadering bijeen,

Constaterende dat:

  • In de startnotities voor de Regionale Energiestrategieën (RES) begrippen als ‘draagvlak’ en ‘participatie’ meerdere keren voorkomen.

Overwegende dat:

  • deze begrippen dikwijls slecht zijn gedefinieerd en daardoor politiek en juridisch moeilijk te toetsen zijn;
  • een zo groot mogelijk draagvlak en een zo uitgebreid en zorgvuldig mogelijk uitgevoerde participatie van groot belang zijn voor het succes van de uitwerking van de RES.

Besluit het college van GS te verzoeken:

  • de begrippen ‘draagvlak’ en ‘participatie’ zorgvuldig te definiëren volgens een werkbaar toetsingskader;
  • te onderzoeken op de begrippen vormvast kunnen worden opgelegd bij interventies in het fysieke domein die voortvloeien uit de RES.

Eric Smaling

SP

 


                                                    

 

U bent hier