h

Te weinig toezicht Tata Steel

6 maart 2019

Te weinig toezicht Tata Steel

Foto: nhnieuws / nhnieuws

Te weinig toezicht toen en nu. Toen, omdat Harsco (de slakverwerker van Tata Steel) tussen 2014 en 2016 zonder vergunning kon werken. En nu, omdat er nog steeds te weinig gecontroleerd wordt door de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (ODNZKG).

Na schriftelijke vragen, actualiteitsvragen en rondvragen vond SP- statenlid Anna de Groot het tijd om in de vergadering van Provinciale Staten van 4 maart een interpellatiedebat te houden. Hoe was het mogelijk dat Harco tussen 2014 en 2016 zonder vergunning het - toen nieuwe - slakverwerkingsproces kon voortzetten? En hoe is het mogelijk dat er door de omwonenden van Tata Steel veel meer overtredingen worden geconstateerd dan waarvoor de ODNZKG een dwangsom oplegt?

Duidelijke antwoorden kwamen er niet. Ook voor Gedeputeerde Staten blijft het min of meer een raadsel waarom het mogelijk was dat Harsco zonder vergunning kon werken. En dat er meer dwangsomwaardige voorvallen zijn dan er daadwerkelijk worden opgelegd is omdat deze voorvallen visueel moeten worden waargenomen door twee inspecteurs van de ODNZKG. En die hebben niet de opdracht om dagelijks bij Tata Steel een inspectie te doen. Hoe vaak de inspecteurs dan wél controleren en hoe vaak deze op het terrein van Tata Steel aanwezig zijn, werd echter niet duidelijk.

De provincie Noord-Holland heeft het toezicht op de ODNZKG en moet die dus aansturen. De inspecteurs moeten vaker naar Tata Steel, dat is wél duidelijk. Want aan de grafietregens moet eindelijk een einde komen. Of er na het interpellatiedebat meer inspecties komen, bleef ook in nevelen en rookwolken gehuld.

U bent hier