h

Toename verkeer N307: meer geluidsoverlast Broekerhaven

18 februari 2019

Toename verkeer N307: meer geluidsoverlast Broekerhaven

Foto: SP

Eind november 2018 is de nieuwe N307 geopend. De provincie wilde hiermee de bereikbaarheid van Westfriesland en de doorstroming Alkmaar-Zwolle verbeteren. Sinds de opening van de nieuwe weg is het verkeer langs Broekerhaven flink toegenomen en daarmee ook de geluidsoverlast.

 

Naast meer bewegingen van personenauto’s, valt vooral de toename van het vrachtverkeer op. Deze verkeersstroom begint al vroeg in de ochtend. Omwonenden van de buurt Broeker Schans in de gemeente Stede Broec ervaren aanzienlijk meer geluidsoverlast van dit vrachtverkeer. In de N307 is bij Broekerhaven ook een uitgebreide rotonde opgenomen, die het verkeer moet sturen richting de Houtribdijk (naar Lelystad) en naar Bovenkarspel en de Ijsselmeerdijk. Door deze rotonde moeten vrachtwagens veel meer afremmen en weer optrekken, en ook dit veroorzaakt meer geluidsoverlast.

 

Onze SP heeft via de statenfractie in Noord-Holland vragen gesteld aan Gedeputeerde Staten over de toegenomen ervaren geluidsoverlast op dit traject langs de N307. Statenlid Wim Hoogervorst: “We vragen ons af of deze toename was voorzien, maar vooral ook wat de provincie aan dit probleem gaat doen. Er zijn op dit moment wel (lage) geluidsschermen, maar die voldoen blijkbaar niet.”

Hoogervorst vraagt zich ook af in hoeverre er ook in andere delen van Stede Broec meer geluidsoverlast wordt ervaren. “Als straks de nieuwe wijk Waterwijk wordt gerealiseerd, komen er dan ook geluidswerende maatregelen?”

 

Ook zijn er meer klachten vanuit het onlangs vernieuwde bungalowpark Markermeer, bij Broekerhaven. “Er lag natuurlijk al heel lang een campingpark op dezelfde plek, maar we kunnen ons voorstellen dat ook voor deze bezoekers er onverwachte toename is van de overlast. Ook daar willen we graag onderzoek naar”, aldus Wim Hoogervorst.

U bent hier