h

De grote truc in Berkhout

6 februari 2019

De grote truc in Berkhout

Foto: Weeff / Weeff

Het bedrijventerrein Distriport in Berkhout werd afgelast omdat het overbodig is. Dat kostte de provincie Noord-Holland veel geld. Gedeputeerde Staten van Noord-Holland nam zich echter op 14 november 2017 een zonnepark van 66 hectare op de grond van het voormalige bedrijventerrein toe te staan. De inwoners van Berkhout, verenigd in de actiegroep Berkhout is Boos, zijn hier bijzonder boos over. Net als de SP! SP- statenlid Anna de Groot stelde daarom vragen aan Gedeputeerde Staten.

Wat is de truc? De grond in Berkhout heeft nu nog de bestemming 'bedrijventerrein'. Op een bedrijventerrein is het plaatsen van zonnepanelen qua ruimtelijke ordening een fluitje van een cent. Als het zonnepark er eenmaal staat wil Gedeputeerde Staten het zonnepark een agrarische bestemming geven. Dan kan de toekomstige exploitant van het zonnepark de grond goedkoper pachten. Maar waarom moet er een zonnepark op een terrein van 66 hectare dat nu agrarisch in gebruik is? En waarom moet er een zonnepark op een terrein waar de inwoners van Berkhout al jaren voor vechten? Er zijn nog ontelbaar veel daken waarop nog zonnepanelen geplaatst kunnen worden! Net als de inwoners van Berkhout wil de SP het open groene landelijke gebied vooral open, groen en landelijk houden.

CDA- gedeputeerde Bond beweerde op een inloopbijeenkomst in Berkhout op 5 februari 2018 dat het zonnepark vooral een idee was van de gemeente Koggenland. Gezien het beleidsvoornemen van GS van 14 november 2017 lijkt dat onwaarschijnlijk. Als het toch de gemeente Koggenland was die als eerste met het idee kwam, heeft de provincie in elk geval heel gretig toegehapt.

De gemeenteraad van Koggenland mag nu het bestemmingsplan gaan wijzigen. Als het aan de SP ligt zal de bestemming van bedrijventerrein Distriport gewijzigd worden in een agrarische- of natuurbestemming. Maar dan zonder een onafzienbare vlakte zonnepanelen. En als dit stuk grond toegevoegd kan worden aan NNN (Natuurnetwerk Nederland) vindt de SP het helemaal goed!

U bent hier