h

De mensen van Wijk aan Zee hebben recht op een schone omgeving!

15 januari 2019

De mensen van Wijk aan Zee hebben recht op een schone omgeving!

Foto: NH Nieuws / NH Nieuws

Vuurwerk in de statenvergadering van Noord-Holland van 14 januari 2018! SP, GroenLinks en ChristenUnie voelden gedeputeerde Tekin stevig aan de tand over de uitstoot van grafietregenmaker Harsco. Want de mensen in Wijk aan Zee hebben recht op een schone omgeving!

Al gedurende 2017, maar in de laatste maanden van 2018 in hevige mate, hebben de inwoners van Wijk aan Zee last van de grafietuitstoot van slakverwerker Harsco. Een ernstige zaak. In het dorp Wijk aan Zee, gelegen onder de rook van Tata Steel, zijn de inwoners het meer dan zat. Het dorp is vele malen bedekt geraakt onder een deken van zwartglinsterend grafiet. En er zijn ernstige zorgen over de gezondheid. 

Ook statenlid Anna de Groot is zeer bezorgd en met haar de hele fractie. Over het zwartglinsterend gebeuren werden door de SP Noord-Holland drie maal schriftelijke vragen gesteld en alle bewonersbijeenkomsten werden bezocht. Het is nu tijd om afdoende maatregelen te nemen. Voor schone lucht en voor een schoon dorp.

Dit bracht SP, GroenLinks en ChristenUnie ertoe om naar een zwaarder middel te grijpen. Er werden mondelinge 'actualiteitsvragen' gesteld. De gedeputeerde moet haast gaan maken. De mensen in Wijk aan Zee moeten op korte termijn van het veronreinigende grafietgedoe af zijn. Anna de Groot had  veel vragen, want er moet op korte termijn strenger opgetreden worden.

Harsco heeft een last onder dwangsom opgelegd gekregen. Van de dertig mogelijke dwangsommen zijn er inmiddels 28 verbeurd. Nog twee te gaan en dan is dit machtsmiddel uitgeput. Maar de uitstoot is nog niet voorbij. Pas over anderhalf jaar zal er een hal gebouwd kunnen worden rondom het productieproces, dat nu de grafietregens veroorzaakt.

De SP heeft de gedeputeerde verzocht te kiezen. Wat gaat hij doen? Komt er een nieuwe, hogere, last onder dwangsom? Gaat hij Harsco stilleggen tot de hal gebouwd is? Echte antwoorden kwamen er niet van de zijde van Gedeputeerde Staten.

Het belangrijkste voor de inwoners van Wijk aan Zee is dat de grafietregens definitief stoppen. En wel op zeer korte termijn. Want de inwoners zijn het helemaal zat! En, zeg nou zelf, het is toch helemaal niet gezond om grafiet en andere gevaarlijke stoffen in te ademen! En het is ook bepaald geen pretje als telkens meubels, gordijnen, auto's en tuinen bedekt worden onder een zwartglinsterende substantie. 

Het moet afgelopen zijn met de uitstoot van Harsco! Een schone omgeving, ook voor de mensen in Wijk aan Zee!      

U bent hier