h

Verslechtering busvervoer niet teruggedraaid: SP opent klachtenlijn

21 november 2018

Verslechtering busvervoer niet teruggedraaid: SP opent klachtenlijn

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
De provincie is niet van plan de inkrimping van het busvervoer in Noord-Holland Noord ongedaan te maken. Dit blijkt uit antwoorden van gedeputeerde staten op schriftelijke vragen van SP-statenlid Marnix Bruggeman. Met ingang van 22 juli zijn in Noord-Holland Noord 22 buslijnen opgeheven of ingekrompen. De SP opent daarom nu een klachtenlijn. Alle ontvangen klachten worden gebundeld in een zwartboek.

Bij de SP en via de media waren al veel klachten binnengekomen over de verslechtering van de busdiensten. Statenlid Bruggeman maakte een selectie uit de klachten en vroeg aan gedeputeerde staten wat zij daar van vinden. Als voorbeelden gaf hij onder meer de opheffing van lijn 150 naar Winkel en Zijdewind, slechte aansluiting op de schooltijden, hogere tarieven en volle bussen door de opheffing van lijn 152 tussen Julianadorp en Schagen, het grotendeels vervallen van lijn 164 tussen Egmond en Castricum, opheffing van veel haltes van lijn 165 in Egmond aan Zee, minder bussen in delen van Alkmaar en het opheffen van haltes van lijn 28 in Den Burg op Texel. Gedeputeerde staten zeggen op de vragen van Bruggeman alleen dat de tijden van scholierenbuslijn 653 in Winkel iets zullen worden aangepast. Aan de andere klachten willen gedeputeerde staten niet tegemoet komen

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
Bruggeman denkt dat de klachten die tot nu toe zijn binnengekomen slechts een topje van de ijsberg vormen: "Buspassagiers ondergaan verslechteringen vaak gelaten. Het is waar dat er op een paar routes belbussen of buurtbussen met vrijwilligers in de plaats zijn gekomen. Dat is geen verbetering. Op veel routes rijdt er nu helemaal niets meer." De provincie zegt dat de bezuinigingen nodig waren om elders verbeteringen te kunnen doorvoeren zoals tussen Heerhugowaard en Alkmaar. Bruggeman vindt dit een rare redenering. "Tussen grote kernen zijn er inderdaad meer reizigers gekomen door de bevolkingsgroei. Dan zijn daar meer bussen nodig. Maar dit mag niet ten koste gaan van andere lijnen. De provincie legt ook nieuwe wegen aan. Dit leidt tot extra kosten voor wegonderhoud. Maar wanneer de provincie een nieuwe weg aanlegt, wordt toch ook niet ergens anders een weg gesloten? Door opheffing van minder drukke buslijnen worden óók mensen ernstig gedupeerd."

Gedupeerde buspassagiers kunnen klachten, frustraties en misstanden over het busvervoer melden op:

zwartboek.sp-schagen.nl

U bent hier