h

A8-A9 Niet de juiste weg, de wandeling

17 oktober 2018

A8-A9 Niet de juiste weg, de wandeling

Foto: SP

Na een lange periode van zorgvuldige voorbereiding vond 'ie dan eindelijk op zaterdag 13 oktober plaats. De A8-A9- wandeling, gevolgd door een informatiemarkt bij fort Aan den Ham.

De weergoden waren ons bijzonder gunstig gezind. Het komt bijna nooit voor dat op 13 oktober de zon volop schijnt en de temperatuur ronduit zomers is. Rond de 100 mensen kwamen wandelen in het gebied waar de verbindingssnelweg A8-A9 gepland is.

De wandeling van ongeveer zeven kilometer voerde langs stempelposten van de SP en gidsen van de stichting OerIJ. De wandelaars werden goed geïnformeerd wat er onderweg zoal te zien is en wat er allemaal qua historisch landschap en natuur zal verdwijnen met de komst van de verbindingssnelweg. Eeuwig zonde als dat allemaal verdwijnt!

Een gelegenheidszanggroep zong in het 'kerkje' drie liederen voor de wandelaars. Over het landschap en de A8-A9.

Op de informatiemarkt lieten de deelnemende organisaties zien waarom de A8-A9 niet zo'n goed idee is. Elk met een eigen visie. En zo vonden de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland, Landschap Noord-Holland, Stichting Oer-IJ, Houd Broekpolder Leefbaar, Stichting Militair Erfgoed Groot-Amsterdam, de bewoners en boeren van het buurtschap Busch en Dam, de Werkgroep A8-Coenbrug en de SP Noord-Holland elkaar in een gezamenlijk belang. De A8-A9 moet er niet komen!

De wandelaars kregen - na inlevering van hun stempelkaart - een medaille, soep en een broodje en konden met het busje terugrijden naar station Krommenie-Assendelft.

De SP Noord-Holland kijkt terug op een bijzonder geslaagde middag. De wandelaars hadden een geslaagde wandeling, de organisaties konden hun visie onder de aandacht brengen en de pers besteedde er veel aandacht aan in de krant en op tv.

Foto: SP

De SP gaat ervan uit dat de geluiden van inwoners en organisaties Gedeputeerde Staten van Noord-Holland en de colleges van B&W van de diverse gemeenten goed bereikt hebben. En dat er nu natuurlijk wordt afgezien van de aanleg van de A8-A9, die niets oplost maar alleen meer problemen oplevert.

Door de aanleg van de A8-A9 zal de luchtkwaliteit niet verbeteren, wordt de Stelling van Amsterdam ernstig beschadigd, kunnen de boeren niet meer boeren, gaat het groen verloren en krijgen de Zaankanters die rond de A8 en Coenbrug wonen de slechte lucht en het lawaai van 30.000 voertuigen extra per dag. Dat mag niet gebeuren!  

A8-A9? Weg met die weg! 

U bent hier