h

SP-kamervragen over de 'voltooiing' van de tritiumsanering in Petten

30 juli 2018

SP-kamervragen over de 'voltooiing' van de tritiumsanering in Petten

Al minstens sinds 2012 zit er radioactief tritium in het grondwater rondom de kerncentrale van NRG in Petten. De Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS) bepaalde in 2014 dat de rommel moest worden opgeruimd, tot een saneringsnorm van maximaal 100 Becquerel per liter. Onlangs kwam NRG met het blije bericht dat de sanering nu klaar is. Dat was nadat de ANVS, als toezichthouder van de overheid, de saneringsnorm had verruimd naar 5.000 Becquerel. Tweede Kamerlid Sandra Beckerman van de SP wil daar meer van weten.

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman

Beckerman wil van de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat een reactie op het besluit van de ANVS de saneringsnorm te verruimen van 100 naar 5.000 Becquerel. De verruiming was al aangekondigd in 2017. Met haar schriftelijke vragen wil Beckerman ook aan de weet komen of het klopt dat de staatssecretaris op 15 juni een plan van aanpak heeft goedgekeurd waarbij het saneren wordt afgebouwd. Ze vraagt verder of bekend is dat tritiumhoudend grondwater nog steeds in sloten en akkers terecht kan komen, en wat daarvan de gevolgen zijn voor de natuur, dieren in de omgeving en de mensen die zullen eten van de gewassen?

Zie voor het besluit van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming de website van de ANVS.

U bent hier