h

Schriftelijke vragen over omleiding buslijn 2 Haarlem

25 juni 2018

Schriftelijke vragen over omleiding buslijn 2 Haarlem

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
SP-statenlid Marnix Bruggeman heeft samen met Olga de Meij van 50PLUS schriftelijke vragen gesteld aan gedeputeerde staten over de omleidingsroute van buslijn 2 in Haarlem. Door de omleiding vervallen vijf haltes in de Slachthuisbuurt en de Amsterdamse Buurten. In de gedupeerde wijken wonen veel ouderen en mensen met een klein inkomen. Zij zijn van de bus afhankelijk. De meeste bewoners wisten niet dat buslijn 2 op 14 juni ineens omreed.

De omleidingsroute is vanwege wegwerkzaamheden aan de kruising Teding van Berkhoutstraat en Nagtzaamstraat en duurt tenminste tot 14 oktober. Bruggeman en De Meij willen dat de provincie samen met de gemeente

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
Haarlem, Connexxion en de wijkraden met spoed een voorziening treft om de ongemakken van de omleidingsroute weg te nemen. In de Haarlemse gemeenteraad is de kwestie al aangekaart door de fractie van 'Jouw Haarlem'. Veel busgebruikers lopen met een rollator of zijn moeilijk ter been. Een mogelijke oplossing is de inzet van een kleine pendelbus die wel bij de opgeheven haltes kan komen. Connexxion wil dit niet. Bruggeman en De Meij wijzen er op dat bij de wegwerkzaamheden aan de N208 (Herenweg Haarlem – Heemstede) wel een extra pendeldienst met een kleine bus werd ingezet als aanvulling op de omgeleide buslijn 50. Zij willen weten waarom zoiets in dit geval niet zou kunnen.

De verantwoordelijkheid voor het busvervoer in Haarlem ligt bij de provincie. De provincie heeft de concessie voor het busvervoer aan Connexxion verleend. De provincie betaalt Connexxion daar ook voor. Bruggeman en De Meij willen daarom weten wat de provincie met Connexxion heeft afgesproken voor het garanderen van een goede dienstverlening bij wegwerkzaamheden en omleidingen.

Vandaag waren Marcella van Vloten, Irene Helmond en Elly Aafjes van de Wijkraad Amsterdamse Buurten samen met andere gedupeerde buspassagiers voor tv-opnamen van NHNieuws op de opgeheven halte Nagtzaamplein. Tot ieders verbazing kwam daar ineens toch een verdwaalde bus van lijn 2 aanrijden. De buschauffeur was duidelijk niet op de hoogte van de omleiding. Pas bij het Nagtzaamplein ontdekte hij dat hij niet verder kon. Met grote vakbekwaamheid wist hij uiteindelijk op de krappe kruising zijn bus

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
in omgekeerde richting te draaien. Behalve de reizigers waren dus ook de buschauffeurs door Connexxion slecht geïnformeerd over de omleiding.

Zie ook:

U bent hier