h

Petitie voor geluidsschermen A27 West-Indische Buurt Hilversum

11 december 2017

Petitie voor geluidsschermen A27 West-Indische Buurt Hilversum

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
De bewoners van de West-Indische buurt in Hilversum hebben vanochtend een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Zij vragen al sinds 2002 om geluidsschermen langs de A27. In hun woningen is dag en nacht verkeerslawaai te horen. Door het kappen van bomen voor de komende verbreding van de A27 is het lawaai nog erger geworden. De petitie werd uit handen van Sascha Barnstijn in ontvangst genomen door kamercommissievoorzitter Agnes Mulder (CDA) (op de foto links van Barnstijn) in het bijzijn van zes andere kamerleden, waaronder SP'er Cem Laçin (rechts).

De A27 is een rijksweg, dus geld voor de geluidsschermen moet in de eerste plaats komen van het rijk. Bij de aanbieding van de petitie waren ter ondersteuning echter aanwezig wethouder Nicolien van Vroonhoven (CDA, Wonen en Milieu) namens de gemeente Hilversum en Marnix Bruggeman (SP) vanuit provinciale staten van Noord-Holland.

Het geluidsniveau in de woningen langs de A27 is nu al 58=60 decibel. Tijdens het aanbieden van de petitie illustreerden de bewoners dit met het geluid van een stofzuiger. De wettelijke voorkeurswaarde is 48 decibel. Maar tot nog toe piekerde Rijkswaterstaat er niet over bij de West-Indische Buurt schermen te plaatsen. De bewoners uitten bij de aanbieding ook hun ongenoegen over de miscommunicatie vanuit Rijkswaterstaat. Zonder dat dit aanvankelijk aan hen verteld was komt er bij hun woonwijk niet alleen een derde rijstrook bij, maar ook een vierde. Ook bleken de afslagen te worden verdubbeld, waardoor het wegencomplex nog veel dichter bij hun woningen komt te liggen.

SP-kamerlid Cem Laçin kondigde aan de noodzaak van geluidsschermen aan te kaarten in het debat over het Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport later op de dag. Als dan minister Cora van Nieuwenhuizen ook maar enigszins laat blijken zich het probleem aan te trekken, zal hij een motie indienen om de zo gewenste geluidsschermen dichterbij te brengen. Vanuit de provincie blijft gedeputeerde Adnan Tekin (PvdA, Milieu) met steun van onder meer de SP-fractie aandringen op plaatsing van de geluidsschermen.

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
Marike Hoving van het bewonerscomité toont aan SP-raadslid Pierre van Rooden en SP-statenlid Wim Hoogervorst de bomenkap voor de verbreding van de A27 Hilversum

U bent hier