h

Daar is het laatste woord nog niet over gesproken

17 juni 2016

Daar is het laatste woord nog niet over gesproken

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman

De Noord-Hollandse SP fractie heeft statenvragen gesteld over de strand- en duinbebouwing die er al is en die er nog aan staat te komen. Statenlid Anna de Groot zegt hierover: 'Eigenlijk stellen de toezeggingen die minister Schultz in januari deed helemaal niets voor! Gemeenten hebben al lang de mogelijkheden het hele strand en de hele duinen vol te bouwen.”

Minister Schultz van Haegen was aanvankelijk van plan het verbod op kustbebouwing te schrappen. Natuurmonumenten schrok ervan en zette een grote actie op: 'Bescherm de kust”. Ook meer dan 100.000 Nederlanders schrokken zich een ongeluk en tekenden een petitie. Reden dat minister Schultz van Haegen haar plannen introk en de kust dus weer beschermd leek.

Niets is echter minder waar. Natuurmonumenten deed onderzoek en concludeerde dat in Noord-Holland in de afgelopen drie jaar 304 objecten in de kustzone zijn gebouwd, dat er 96 objecten in aanbouw zijn, dat er in de komende drie jaar 603 objecten in procedure of vastgesteld zijn en dat er bij de gemeenten nog 171 voorgestelde initiatieven liggen.  Het gaat in dit onderzoek om villa's, appartementen, strandhuizen en strandhuisjes, hotelkamers en (ligplaatsen in) jachthavens. Dat is nogal wat.

Oorzaak van deze bebouwing is de PRV (Provinciale Ruimtelijke Verordening) en de bestemmingsplannen van de Noord-Hollandse kustgemeenten, die aan de PRV getoetst moeten worden. In veel bestemmingsplannen is de kustbebouwing gewoon een feit. En ja, beloofd is beloofd, dus de vastgestelde bestemmingsplannen kun je niet zomaar terugtrekken.

Ook Tweede Kamerlid Eric Smaling stelde deze week kamervragen over de kustbebouwing en de fractie van de SP in Zuid-Holland liet ook van zich horen. Hoe het allemaal afloopt weten we niet, maar we gaan er wel met z'n allen voor zorgen dat onze kust en duingebied in de toekomst niet verder bebouwd zullen worden, zodat we met z'n allen kunnen blijven genieten van rust, openheid en de wind door je haren. 

U bent hier