h

TTIP-verdrag kan waterleidingbedrijf in problemen brengen

19 april 2016

TTIP-verdrag kan waterleidingbedrijf in problemen brengen

Handelsverdrag TTIP met de Verenigde Staten kan ernstige gevolgen hebben voor het Provinciaal Waterleiding- bedrijf Noord-Holland (PWN). SP-Statenlid Geert Ritsema wil daarom van gedeputeerde staten weten wat precies de gevolgen van TTIP zullen zijn voor provinciale bedrijven. Aanleiding voor zijn vragen is een kritisch advies van de Sociaal Economische Raad (SER) over TTIP.

Wanneer TTIP tot stand zou komen kunnen buitenlandse multinationals Nederlandse regels op het gebied van milieu, gezondheid, dierenwelzijn en arbeidsvoorwaarden voortaan aan hun laars lappen. De Nederlandse rechter staat dan bovendien buiten spel. Een speciale eigen rechtbank van TTIP beslist of bedrijven zich al dan niet bij het Nederlandse overheidsbeleid moeten leerleggen. Deze vrijheidsbeperking voor de overheid geldt ook voor de provincies.

In een advies van 15 april heeft ook de SER aandacht gevraagd voor dit probleem. In het SER advies wordt onder meer aandacht besteed aan het openstellen van de publieke dienstverlening voor buitenlandse aanbieders.

Voor de provincie Noord Holland is dit relevant omdat de provincie publieke diensten zoals het PWN bezit, of daarin deelneemt zoals bij Alliander en NV Afvalzorg. Verder besteedt de provincie diensten uit via aanbestedingen, zoals het openbaar vervoer.

Ritsema wil van gedeputeerde staten weten of zij de zorgen van de SER delen dat TTIP de zeggenschap van de provincie over de publieke dienstverlening kan beperken. Ook vraagt hij gedeputeerde staten te gaan bepleiten dat de provinciale diensten buiten het TTIP-verdrag worden gehouden. Tot slot vraagt het SP-statenlid of zij het met de SER eens zijn dat de speciale rechtbank die er met TTIP zou moeten komen, onnodig is.

U bent hier