h

Noord-Holland Noord: buslijnen weg en tarieven omhoog

25 april 2016

Noord-Holland Noord: buslijnen weg en tarieven omhoog

Het risico bestaat dat in 2018 minstens vier buslijnen in Noord-Holland Noord verdwijnen. Sommige plaatsen kunnen hun bus helemaal kwijt raken. In de rest van de Kop kunnen alleen nog busjes met onbetaalde chauffeurs overblijven, of belbussen waarvoor je minstens een uur van te voren moet opbellen. Ook is het mogelijk dat de bustarieven met 14 procent extra worden verhoogd. Dit blijkt uit het programma van eisen van de provincie voor het busvervoer ten noorden van Castricum, Alkmaar en Hoorn. SP-statenlid Marnix Bruggeman: "De provincie laat toe dat het busbedrijf in 2018 allerlei verslechteringen gaat doorvoeren. Dat moet je niet willen."

De lijnen die busbedrijven bij de aanbesteding mogen laten vervallen zijn: 150 (Schagen- Nieuwe Niedorp-Alkmaar), 152 (Schagen-Callantsoog-Julianadorp), 158 (Den Oever-Wieringen-Anna Paulowna-Den Helder) en 164 (Castricum-Bakkum-Egmond). De provincie heeft in een e-mail van 25 april aan de betrokken gemeenten bevestigd dat alleen plaatsen met meer dan duizend inwoners nog een vorm van vervoer moeten houden. De provincie erkent in de mail dat dit buiten de spitsen een belbus mag zijn. Verder kunnen busdiensten met betaalde beroepschauffeurs worden vervangen door buurtbussen met vrijwilligers.

Bovendien laat de provincie de mogelijkheid open dat vanaf 2018 in Noord-Holland Noord de kilometerprijs voor de buspassagier met 14 procent extra wordt verhoogd. In de statencommissie Mobiliteit van 14 april heeft de SP zich gekeerd tegen de mogelijke verslechteringen. Vergeleken met twintig jaar geleden is er al een enorme kaalslag in het streekbusvervoer in Noord-Holland Noord geweest. SP-statenlid Marnix Bruggeman: "Iedere keer wordt er opnieuw gesnoeid in het lijnennet. Vervolgens pesten ze met een extra tariefsverhoging nog meer mensen de bus uit. En dan klaagt de provincie over lege bussen en wordt er weer meer opgeheven. Voor veel mensen is de bus nu al te duur."

De SP ziet niks in belbussen en buurtbussen. "Op Texel heb je al een belbus. Mensen daar vinden het ontzettend onhandig dat ze nu vooraf moeten opbellen. Als je later klaar bent op je werk of in het ziekenhuis, kun je niet zomaar gewoon de volgende bus nemen." Met buurtbussen worden betaalde professionele buschauffeurs werkeloos. Bruggeman: "De provincie zegt dat ze de werkgelegenheid in Noord-Holland willen uitbreiden. Wat nu gebeurt is het omgekeerde. Er wordt in Nederland via Panama en de Maagdeneilanden voor miljarden aan belasting ontweken, door mensen die toch al zwemmen in het geld. Tegelijk zegt de overheid te moeten bezuinigen. Gewone mensen raken daardoor hun buslijn kwijt, of moeten voortaan opbellen iedere keer als ze met de bus willen. En voor straf gaan de tarieven ook nog extra omhoog." Gedeputeerde Elisabeth Post ging in de commissievergadering niet in op de waarschuwingen van Bruggeman, en deed zijn betoog af met: "U bent een stalinist."

U bent hier