h

Promohok Zeesluis IJmuiden leuk, maar niet voor drie miljoen

29 maart 2016

Promohok Zeesluis IJmuiden leuk, maar niet voor drie miljoen

Ruim drie miljoen voor een informatiepunt over de nieuwe Zeesluis in IJmuiden is te veel geld. Zo'n informatiecentrum is een goed idee, maar kan volgens SP-statenlid Marnix Bruggeman een stuk goedkoper.

De besluiten over het informatiepunt worden bovendien tegen de zin van de SP genomen in geheime vergaderingen. Het informatiepunt zou moeten komen op de plek van het uitgebrande restaurant bij de Noordersluis.

Naar de bouw van de nieuwe zeesluis zullen veel mensen komen kijken. De SP vindt het een leuk idee dat zij ter plekke achtergrondinformatie over het project kunnen krijgen. Maar dit kan ook in een simpele tijdelijke bouwkeet. Sterker nog, juist zo'n bouwkeet past goed bij de sfeer van een bouwplaats. SP-statenlid Marnix Bruggeman: "Maar dit is weer de provincie Noord-Holland. Het geld kan niet op. Het moet allemaal weer giga-luxueus."

Het plan voor het "SHIP" (Sluis en Haven Informatie Punt) is afkomstig van VVD-gedeputeerde Elisabeth Post. Volgens de "Synopsis Creatief concept expositie" komt in het informatiepunt een VIP-zaal, "uiteraard voorzien van alle benodigde AV-apparatuur, die niet alleen voor ontvangst en presentaties kan worden gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld besloten diners, als vergaderruimte en dergelijke". Ook moet het informatiepunt jongeren inspireren in de haven te gaan werken. Volgens de synopsis gebeurt dit door hun in een "inspiratieruimte" chocoladevla te leren maken. Doel van het informatiepunt is "het kweken en behouden van draagvlak voor de bouw van de nieuwe zeesluis". Bruggeman: "Als er straks voor elk nieuw bouwproject 3,2 miljoen moet worden neergeteld om 'draagvlak' te kweken, dan wordt het nog een duur grapje. Trouwens ook een duur bakje chocoladevla."

Volgens de synopsis denkt de provincie dat de gemeente Velsen en andere gemeenten aan het

Bestaande zeesluis in IJmuiden
Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman
informatiepunt gaan meebetalen. Of zij dit ook gaan doen is onbekend.

Het informatiepunt zal vijf jaar blijven staan. Omgerekend zijn de kosten dus ruim 6 ton per jaar. Volgens de SP kan dit geld beter gebruikt worden om de bootdienst Amsterdam-IJmuiden weer in de vaart te brengen. De SP wijst er fijntjes op dat deze bootdienst op voorstel van dezelfde gedeputeerde Post is opgeheven, omdat de provincie geen geld meer had. In provinciale staten zal de SP daarom tegen het voorstel van Post stemmen. De vergaderingen waarin de besluiten over het informatiepunt worden genomen zijn tegen de zin van de SP geheim verklaard.

U bent hier