h

Niet goed afgeschoten zwaan afgemaakt door jachthond

1 maart 2016

Niet goed afgeschoten zwaan afgemaakt door jachthond

Je zou kunnen zeggen dat de zwaan één van de belangrijkste symbolen van de Nederlandse cultuur is. En in Noord-Holland, waar de vliegtuigen van de KLM op Schiphol het meest landen en opstijgen, is dat nog eens extra het geval. Wie herinnert zich niet het prachtige reclamefilmpje van de KLM, waarbij een zwanenechtpaar, in perfecte harmonie, op het Noordhollandse water landt en even daarna een setje 'lelijke jonge eendjes' achter zich aan laat zwemmen.

Net als de gans is de zwaan een symbool van huwelijkstrouw. Een zwanenmevrouw en een zwanenmeneer blijven elkaar een leven lang trouw. Tenzij er een noodlot tussen komt, zoals bijvoorbeeld een jager. Het verdriet bij deze grote vogels is dan allesoverheersend. Na enige tijd zoeken de zwanen een andere partner, met wie ze dan ook weer een levenslang huwelijk aangaan.

Het is extra zuur als in de uitzending van EenVandaag van 24 februari 2016 wordt getoond hoe er in het Groene Hart van Nederland met deze majesteitelijke en voorbeeldige watervogels wordt omgegaan. Geen enkel respect! De zwanen worden afgeschoten, maar niet doeltreffend genoeg, waarna de jachthonden van de incompetente jagers het karwei 'af maken' en de zwanen onnodig lijden en een zware doodsstrijd moeten ondergaan.

Een stukje Groene Hart ligt in de provincie Noord-Holland. SP statenlid Anna de Groot, wier hart net zo hard voor dieren als voor mensen klopt, vroeg zich af of er in het Noordhollandse Groene Hart net zo disrespectvol en onmenselijk wordt omgegaan met zwanen als in de provincie Zuid-Holland. Daarom stelde ze vragen.   

In stilte hoopt ze dat de Wildbeheereenheden in het Groene Hart van Noord-Holland meer fatsoen en respect hebben dan die in Zuid-Holland. En als dat niet het geval is, hoopt Anna dat haar vragen gaan leiden tot een beter dierenwelzijn, ook bij de knobbelzwanen.

Kom op, jongens van de jacht, jullie willen toch ook graag dat we jullie respecteren? Dat moeten jullie dan wel verdienen!

Zie ook: https://zuid-holland.sp.nl/nieuws/2016/02/sp-vraagt-opheldering-over-afschieten-zwanen-groene-hart

KLM-zwanenfilmje uit 1995: https://www.youtube.com/watch?v=EMpxb2Iuj14

U bent hier