h

Camping was ineens een bungalowpark

28 maart 2016

Camping was ineens een bungalowpark

Gedeputeerde Joke Geldhof (D66) komt voor het eind van dit jaar met aangescherpt beleid voor recreatiewoningen. Dit is het – nog magere - resultaat van mondelinge vragen die SP-statenlid Anna de Groot aan haar stelde in de statencommissie Ruimte. Aanleiding was dat er bij de duinen van Groote Keeten bij Callantsoog ineens zomaar een groot bungalowpark stond. Ondanks alle commotie over de plannen van minister Schultz van Haegen over verruiming van de bouwmogelijkheden langs de kust, gaat in Noord-Holland de bouw van complete woonwijken bij de duinen gewoon door.

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman

Allereerst is er dus de voormalige camping Callassande in Groote Keeten. Die mocht uitbreiden met stacaravans. Voormalig eigenaar De Graaf kreeg hiervoor in 2011, na enig vijven en zessen, toestemming van de provincie en de voormalige gemeente Zijpe (nu Schagen). In maart 2014 verschijnen de firma Roompot en project ontwikkelaar Arcus Projectontwikkeling BV ten tonele. Zij nemen de camping over, en willen er in plaats van caravans enorme stenen bungalows van twee verdiepingen gaan neerzetten. De gemeente verleent hiervoor maar al te graag een omgevingsvergunning. De provincie stuurt in maart 2015 aan de gemeente een vierregelig mailtje dat ze er niks op aan te merken hebben. Terwijl eerder de Adviescommissie Ruimtelijke Ordening van de provincie alleen maar had gesproken over een camping met kampeerplaatsen. Zo wordt vrij geruisloos een kampeerterrein omgezet in een woonwijk met 33 bungalows. Deze bouwsels lijken niet te zijn wat de provincie eerder met de uitbreiding van de camping had beoogd.

Ondertussen wordt nu iets verderop de grond bouwrijp gemaakt voor een complex van 350 (driehonderdvijftig) bungalows. Tot voor kort waren hier nog akkers.

Speciaal voor dit bungalowpark Boskerpark in de Boskerpolder werd ooit al in 2006 het toenmalige streekplan veranderd. Toeval of niet, dit was in de periode waarin de inmiddels voor fraude veroordeelde Ton Hooijmaijers (VVD) gedeputeerde voor ruimtelijke ordening was.

En alsof dit nog niet genoeg is wil de gemeente Schagen in Groote Keeten op het strand  zelf ook nog eens 55 strandhuisjes toestaan. Het grote aantal handteke-

Foto: Marnix Bruggeman / Marnix Bruggeman

Bouwterrein voor 55 strandhuisjes

ningen van de petitie 'beschermdekust.nl' en het feit dat minister Schultz van Haegen terugkwam op haar plan om de beschermde status van de Nederlandse kuststrook op te heffen, zouden er mede voor kunnen zorgen dat de strandhuisjes niet doorgaan. In elk geval gaat de SP in provinciale staten zich hiervoor inzetten.

U bent hier